• En ny trepartiregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.
  • En topartiregjering med bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
  • Eller en ren Ap-regjering.

Det er de tre alternativene som NTBs kilder nevner som reelle, hvis valgresultatet mandag kveld gir flertall for et skifte.

Hva utfallet blir, er umulig å spå før selve valgresultatet foreligger. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kan ha en formidabel oppgave foran seg med å forene de rødgrønne.

Her er noe av det som er i vente hvis venstresiden får flertall:

Enkeltvise samtaler først

Arbeiderpartiet har planlagt et sentralstyremøte allerede tirsdag klokka 12 for å diskutere situasjonen.

Etter det går startskuddet for de politiske sonderingene.

Etter det NTB forstår, vil Støre først snakke med de øvrige partilederne hver for seg.

Hva som kommer fram i disse bilaterale samtalene, blir avgjørende for neste trinn.

Ett scenario er at to, tre eller fire partier går direkte til formelle forhandlinger. Det vil trolig følge et kjent mønster der partiene samles på et konferansehotell for å skrive regjeringsplattformen.

Et annet scenario er at det holdes politiske samtaler med flere partier samlet før de formelle forhandlingene starter.

Lover å snakke med alle

Ap-lederen selv er ordknapp om hvordan han vil gå fram hvis valgresultatet mandag kveld gir flertall for et skifte.

– Det tar vi på tirsdag, når vi har sett valgresultatet. Vi har gode prosesser for dette i norsk politikk – for å begynne samtaler for det som skal kunne bli en regjering. Jeg vil ikke kommentere i mer detalj, sier Støre til NTB.

Én ting er han likevel tydelig på: Alle partier som ønsker en ny regjering, skal bli hørt.

Det inkluderer Rødt og MDG, selv om Støre har gjort det klart at det ikke er aktuelt å invitere disse partiene inn i selve regjeringen.

– Hvis den sittende regjeringen mister flertallet, så er det naturlig for Arbeiderpartiet som største parti å snakke med alle de andre, sier Støre.

– Vi vil snakke med alle de partiene for å kartlegge hvor vi står.

Uenighet med Sp

Men samtalene kan fort bli utfordrende for Støre.

Første hinder møter han allerede når han skal snakke med Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Han ønsker nemlig en regjering der kun Senterpartiet og Arbeiderpartiet er med, i motsetning til Støre, som også vil ha med SV.

Hvis Ap, Sp og SV har flertall i det nye Stortinget, er vurderingen at det kan bli krevende for Vedum å stå imot presset for å danne en trepartiregjering.

Hva som skjer hvis den rødgrønne trioen blir avhengig av MDG eller Rødt, er derimot mer uoversiktlig.

Usikkerhet rundt SV

NTB er kjent med at toneangivende politikere i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener mye av fordelen med å ha med SV i regjering faller bort hvis en slik trepartiregjering ikke har flertall. Da må de nemlig kompromisse dobbelt opp – først med SV i regjering, og så på nytt med MDG eller Rødt i Stortinget.

Flere er også usikre på hvor interessert SV selv vil være i dette.

Det andre spørsmålet er hva Ap vil foretrekke hvis Ap, Sp og SV ikke har flertall. En ren Ap-regjering kan i en slik situasjon bli et alternativ som må vurderes seriøst i samtalene.

SV-leder Audun Lysbakken velger for sin del å avdramatisere situasjonen.

– Dette får vi til, sier Lysbakken til NTB.

– Blir det et nytt flertall, så blir det en ny regjering, enkelt og greit. Det er ikke unormalt i norsk politikk at styrkeforholdet vil ha noe å si for hvilken regjering vi får.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.