I en pressemelding skriver Elvia at det ikke er enkelt å utsette innføringen av den nye ordningen for nettleiemodell, parallelt som de skal sikre gjennomføringen av regjeringens «strømstøtteordning» til kundene.

– Men etter stortingsflertallets anmodning fredag om å utsette innføringen, så innretter vi oss etter dette. Vi beholder derfor dagens nettleiemodell for privatkunder og små næringskunder inntil videre, sier Elvias administrerende direktør Trond Skjellerud i en pressemelding.

Han understreker imidlertid at de fortsatt mener at den nye nettleiemodellen er viktig og riktig, og at den vil komme kundene til gode i form av lavest mulig nettleie på sikt.

Elvia informerer om at siden det kun er dager igjen til årsskiftet vil selskapet videreføre dagens struktur og dagens nettleiepriser. De rekker dermed ikke å justere for den varslede prisøkningen, som selskapet understreker at dreier om økte driftskostnader ved elnettet og ikke modellvalget. Det vil derfor komme en prisøkning noe senere.

Ap, Sp og SV ble før helgen enige om å utsette innføringen av ny nettleieordning fra nyttår. Energi Norge mente at dette ville bli vanskelig, men allerede kort tid etter at avgjørelsen ble kjent meldte flere strømleverandører at de ville følge opp vedtaket og utsette prosessen.

Blant selskapene som tidligere har varslet at de vil utsette, er Lnett i Rogaland, Haugaland Kraft Nett og Lofot Kraft.

Flere utsetter

Da flertallet på Stortinget før helgen ble enige om å utsette innføringen av ny nettleieordning fra nyttår, meldte flere strømleverandører at de ville følge opp vedtaket og reversere prosessen med ny nettleieordning.

Mandag vil enda flere selskaper utsette innføringen, melder Energi Norge – interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for energiselskap.

Men det er ikke nødvendigvis positivt for strømkundene.

– Etter å ha jobbet på spreng for å innføre en mer rettferdig og kostnadsbesparende nettleie fra nyttår, kaster nå mange nettselskaper seg rundt for å kunne beholde den gamle modellen. Det er strømkundene som står igjen som taperne etter den politiske vinglingen i denne saken, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Han mener at dette ikke vil bety noe for den samlede nettleien for strømkundene – som fortsatt bestemmes av myndighetene helt uavhengig av prismodell.

Selv om mange nettselskaper utsetter innføringen av den nye nettleien, vil mange gjennomføre den som planlagt, noe de har full anledning til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.