Telenor Arena på Fornebu utenfor Oslo er blitt det faste konsertlokalet for internasjonale stjerner som Adele, Justin Bieber og Miley Cyrus. Det er imidlertid lite som skinner av regnskapstallene fra selskapet som står for moroen: eieren Euforum.
Det er den kjente finanstoppen og investoren Kjell Christian Ulrichsen som gjennom selskapet Euforum Holding er eier av både selve arenaen og driver blant annet arrangementer, catering, vektertjenester og annet på arenaen.
Regnskapet derfra er ikke videre lystig lesning:
- Selv om fjoråret ga den nest høyeste omsetningen noensinne, med 151 millioner kroner, endte resultat før skatt på -34 millioner kroner.
- Den rene driften endte med et resultat på 12 millioner kroner i minus.
- Samlet siden starten i 2006, har selskapet bare gått i pluss tre år. Totalt er imidlertid det samlede driftsunderskuddet på 300 millioner kroner siden starten.
- Samlet for årene 2006–2018 er totalt underskudd før betaling av skatt på 472 millioner kroner.
Må ha flere arrangementer
Rasmus Sandnes er daglig leder i Euforum Holding. Han sier de jobber med saken.
– Vi er i en situasjon der vi ikke tjener penger, selv om driften er i balanse. Vi jobber med å finne løsninger for fremtidens arenamodell, sier han.
Sandnes opplyser at rundt 65 prosent av inntektene er konserter.
– Vi må øke antallet arrangementer i arenaen. Det er begrenset hvor mange veldig store arrangement som legges til Norge hvert år. Vi ser nå på hvordan vi kan utvikle en bærekraftig modell for arenaen som blant annet betyr fokus på små og mellomstore arrangement av ulike typer, forteller Sandnes.
«Veldig bra år»
Tross nytt underskudd mener Sandnes at 2018 var et bra konsertår. Det var til sammen 35 arrangementer over 67 dager, og et belegg på nesten 45 prosent, ifølge årsrapporten. Totalt var det 425.000 besøkende på konserter, messer og andre arrangementer.
Sandnes opplyser at det jobbes aktivt med å gjøre Telenor Arena «mer bærekraftig».
– Det er ikke overraskende at vi ender i minus, det har vi gjort i mange år. Men vi jobber med en utviklingsplan, sier han, og mener 2018 var et år på det jevne, noe som også gjelder så langt i 2019.
– Det er litt færre konserter i år, sammenlignet med i fjor. Samtidig er det flere idrettsarrangementer, messer og andre «corporate»-arrangementer.
Han begrunner nedgangen i antall konserter med det han kaller et «studioår», og at mange artister som er store på turnésiden, har drevet med studioinnspilling i år.
– 2020 ser derimot ut til å bli et veldig bra år, eller et konsertår om du vil. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.