Da Tom Hagen forlot Oslo fengsel fredag ettermiddag, ønsket etterforskningsledelsen å pågripe han på nytt.

Dette melder NRK.

Statsadvokat Kirsti Guttormsen bekreftet overfor NRK lørdag formiddag at de fikk et nei til dette.

– Det er et viktig prinsipp at påtalemyndigheten skal følge domstolens avgjørelser. Og da, etter omstendighetene, så mente jeg at det var korrekt å ikke pågripe han umiddelbart ved løslatelsen, sier Guttormsen til NRK.

Ifølge NRK ønsker ikke Statsadvokaten å kommentere saken ytterligere, og viser til at det snakk om en pågående etterforskning.

Hagen ble først pågrepet av politiet 28. april utenfor boligen, da han var på vei til jobb. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Bekymret over beslutningen

Flere i den politifaglige delen av etterforskningen argumenterte for å pågripe Hagen på nytt, og det ble laget et utkast til en plan for å reise ned til Oslo fengsel for å meddele Hagen en ny beslutning om pågripelse, skriver NRK.

Men statsadvokaten satte foten ned.

En ny pågripelse måtte skjedd som følge av helt nye beviser som var hentet inn etter at lagmannsretten behandlet saken, mener flere jurister NRK skal ha vært i kontakt med.

– Det bekymrer meg at etterforskningsledelsen kom til en slik beslutning. For det andre er jeg beroliget over at det er en aktiv statsadvokat på saken som passer på at politiet forholder seg til det jeg mener er korrekt juss, sier Hagens advokat, Svein Holden til Dagbladet.

Høyesterett avslo anken

Politiet ønsket å varetektsfengsle Hagen i fire uker med brev- og besøksforbud. Dette besluttet Eidsivating lagmannsrett at det ikke var grunnlag for, og valgte å løslate den drapssiktede milliardæren Tom Hagen (70).

Politiet anket dermed til Høyesterett, som avslo anken.

Dermed ble Hagen løslatt omtrent klokken 17:30 fredag ettermiddag. Da ble den drapssiktede ektemannen til Anne-Elisabeth Hagen hentet av sin forsvarer Svein Holden i Oslo fengsel.

I en pressemelding fredag sa påtaleansvarlig Haris Hrenovica at politiet tar Høyesteretts avgjørelse til etterretning.

– Vi forholder oss derfor til Lagmannsrettens kjennelse om at grunnlaget for varetektsfengsling av Tom Hagen er vurdert til å ikke være er til stede nå.

Han understreket at etterforskningen fortsetter, og at Hagen fremdeles er siktet i saken.

Ikke nok mistanke til å holdes i varetekt

Ifølge kjennelsen fra Eidsivating lagmannsrett fant ikke flertallet av dommerne at det forelå skjellig grunn til mistanke etter siktelsen på drap eller medvirkning til drap på kona Anne Elisabeth Hagen:

– Etter flertallets syn underbygger flere av de bevis som påtalemyndigheten har påberopt som grunnlag for mistanken i liten grad siktelsen for drap eller medvirkning til drap, står det i kjennelsen.

Med andre ord tror ikke dommerne at det er såkalt sannsynlighetsovervekt – mer enn 50 prosent sannsynlighet – for at Hagen har gjort det politiet anklager ham for.

I kjennelsen vises det også til flere av politiets klausulerte dokumenter i saken, og understreker at disse er egnet til å vekke «en viss mistanke», men altså ikke nok til å holde Hagen i varetekt.

Milliardæren selv har hele tiden nektet straffskyld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.