Norske husholdninger brukte 35 milliarder mindre i april og mars sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Virke.

Koronakrisen har gjort noen bransjer til vinnere, mens andre må vurdere oppsigelser.

– Bransjene som har kommet best ut av koronakrisen er de som skaper verdier ved å selge ting til mennesker, helst ting som kunden ikke først trenger å teste, som dagligvarer, sier administrerende direktør, Ivar Horneland Kristensen, i Virke i forbindelse med et konjunkturseminar onsdag.

Fire av ti virksomheter i handels- og tjenestenæringen kan ikke kan drive lønnsomt på nåværende aktivitetsnivå, viser tall fra Virke.

– Virksomhetene forsøker full drift, men har ikke fullt oksygenopptak. Selv om de holder åpent og øker aktivitetsnivået, er det ikke tilstrekkelig å bare gå på halv eller trekvarts maskin, sier Kristensen.

Hver femte permitterte kan bli oppsagt

Permitteringsnivåene er skyhøye i de hardest rammede delene av handels- og tjenestenæringen. Over halve arbeidsstyrken innenfor opplevelser og husholdningsrettede tjenester er fortsatt permittert.

Det samme gjelder hver femte arbeidstager i deler av faghandelen. I alt 172.000 personer står i en uavklart arbeidssituasjon.

– Gjennom sommeren må flere tusen arbeidsgivere ta det vanskelige valget mellom å gå til oppsigelser eller å ta tilbake permitterte. Våre analyser viser at hver femte permittert i handels- og tjenestenæringen kan bli en oppsigelse. Vi frykter at dette kan føre til høy ledighet, sier Kristensen under konjunkturseminaret.

Lang vei tilbake til fullt aktivitetsnivå

Sjeføkonom i Virke, Lars Haartveit, sier at nordmenn ikke har fått bruke penger på det de ville brukt det på.

– Vi bruker utrolig mye mer tid hjemme, og innenlands. Det betyr mye for hvem som er vinnere og tapere i kampen om lommeboken vår i år, sier Haartveit.

Virke-sjef Kristensen peker på at både selvpålagte og myndighetspålagte smitteverntiltak begrenser muligheten for lønnsomhet. Samtidig er det lang vei tilbake til fullt aktivitetsnivå.

– Det er for tidlig å skru av respiratoren, fordi det er fortsatt et stort behov for politiske hjelpetiltak, som lønnstilskudd og utvidelse av permitteringsreglene til 52 uker, sier Kristensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.