Etter kraftig resultatnedgang i fjerde kvartal, tilpasser Barclays bonusutbetalingene til en ny virkelighet.

Kutter 30 prosent
Heretter vil bankens kontantbonuser ha et tak på 65.000 pund, eller nær 600.000 kroner, ifølge The Wall Street Journal.

- Vi må kunne respondere på opinionen, sier toppsjef Robert Diamond i Barclays.







Gjennomsnittlig bonus i bankens investeringsbank og meglervirksomhet, Barclays Capital, vil være 64.000 pund for 2011, mot 91.169 pund året før. Rundt 75 prosent av gjennomsnittet for 2011 er blitt skjøvet på til senere år, ifølge WSJ.

En reduksjonen av bonuspotten på 30 prosent i snitt speiler omtrent Barclay Capitals 32 prosent fall i resultat før skatt.

Diamond unnlot å kommentere sin egen bonus, men Barclays bekrefter at bonuser for bankens åtte toppledere er kuttet med 48 prosent i forhold til 2010.

Ny virkelighet
Bonustaket følger en ny trend på Wall Street, initiert av Morgan Stanleys kunngjøring forrige måned om et kontantbonustak på 125.000 dollar. Nivåene er milevis unna beløpene som bankene gladlig betalte ut før finanskrisen traff dem som et godstog, selv om bankene fortsatt idag betaler ut større bonuser i form av aksjer.

Barclays er ingen hvem som helst, men en britisk gigant som har vokst til å bli en internasjonal kjempe. Det var også Barclays som slukte restene av Lehman Brothers etter først å ha tapt kampen om å kjøpe banken forut for dens kollaps. Kjøpet bidro til å sende banken opp i meglerbransjens førstedivisjon.

Dramatisk i fjerde kvartal
Barclays nettoresultat falt 16 prosent i fjor fra året før. Det var likevel på 3 milliarder pund, rundt 27 milliarder kroner.

Resultatet viser imidlertid at årets siste måneder rammet banken spesielt hardt, med en eskalerende europeisk gjeldskrise som bakteppe. Resultat før skatt falt til 528 millioner pund, rundt 4,8 milliarder kroner, ned fra 1,5 milliarder pund, rundt 13,6 milliarder kroner i samme periode i 2010.

Fornøyd
Toppsjefen er likevel tilfreds, og merker seg at banken vinner terreng i forhold til andre konkurrenter. Han peker også på selskapets posisjon innen sterkt voksende områder som formuesforvaltning og bankvirksomhet i Afrika.

- Dette er svært sterke resultater gitt miljøet vi opererer i, sier Diamond

Han legger likevel til at en avkastning på egenkapitalen på 6,6 prosent er "uakseptabelt". Dette var samme ord han brukte for et år siden da avkastningen var 6,8 prosent, ifølge WSJ.com.

Gir opp to-sifret vekst
Diamond satt en avkastning på 13 prosent som mål innen 2013 like etter han tiltrådte ifjor. Fredag sa han imidlertid at dette var mindre sikkert på grunn av all den "eksterne motvinden".

Ansatte i Barclays Capital tjente i snitt 202.000 pund, 1,8 millioner kroner, i 2011, ifølge Financial Times. Dette er en nedgang på 12 prosent fra en snittlønn på 229.000 pund i 2010.

Les også:
Kan vente seg lønnskutt på 700.000

- Som å deaktivere den største tidsbomben i historien

Britisk banktopp fratatt Sir-tittelen

Bankgigant kutter bonuspotten med 40 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.