Det er nødvendig og bra at stortingspolitikere har erf#229 fra den «virkelige verden». Men dette er ikke et godt argument for Frps Sylvi Listhaugs nye dobbeltrolle som både First House-konsulent og vararepresentant på Stortinget.

Eks-sosialbyråden kunngjorde overgang fra Oslo-politikken til pr-byrået First House rett før nyttår. Samtidig har hun fortsatt som første vara for Frp på Oslo-benken på Stortinget, og har allerede møtt som representant etter at hun fikk pr-jobben. Når Stortinget åpner 1. oktober vil Listhaug møte fast frem til 12. november i Peter N. Myhres fravær.

First House har som ufravikelig policy å ikke oppgi hvilke kunder det jobber for. Dette synes ikke Listhaug er noe problem. «Jeg har sagt jeg vil gi beskjed hvis det dukker opp eventuelle rollekonflikter», sa hun til DN i forrige uke. Heller ikke First House-sjefen, Per Høiby, synes dette er et problem og uttrykker full tillit til Listhaugs integritet. Tenk det.

Det er selvsagt ikke problematisk at vararepresentanter har en jobb samtidig med at de er med å utforme landets politikk. Det behøver heller ikke være et problem i seg selv at Listhaug jobber i pr-bransjen, forutsatt at det skjer med full åpenhet.

First Houses kunder kjøper ekspertise for å påvirke politiske prosesser i en retning som er gunstig for deres økonomiske interesser. At kundelisten er hemmelig gjør det umulig for omverden å etterprøve om Listhaug gjør de rette vurderingene. I praksis skjer hele den etiske diskusjonen inn i hennes hode, eventuelt i samråd med First House-sjefen som har identiske interesser. Det kan godt hende Listhaug er så ryddig at hun klarer å skille sine to roller. Problemet er bare at det får vi aldri vite.

Stortingspresident Dag Terje Andersen mener at saken utgjør en demokratisk utfordring, og har anbefalt at Listhaug forteller hvem hun jobber for. Partileder Siv Jensen sier også at det hadde vært en fordel om First House var åpen om kundelisten.

De har rett. Stortingsrepresentanters åpenhet om personlige økonomiske interesser er ikke bare en fordel, men avgjørende for å sikre tillit til hvordan de ivaretar sin rolle som folkevalgt. Det hjelper fint lite at Sylvi Listhaug og sjefen hennes har full tillit til seg selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.