Trym Riksen i Formuesforvaltning stiller spørsmål ved finansbransjens forsøk på å tilby forvaltning av fond som er tilpasset våre etiske normer i kommentaren «Himmel eller helvete?» (DN 24. april).

Bærekraftige investeringer handler om å tilpasse fondstilbudet til kundenes verdier og vurdere underliggende risikofaktorer. Våre analyser viser at majoriteten av investorene er opptatt av hva man eier og ikke bare avkastningen. Utfordringen for investorer er at fond kan inneholde tusenvis av selskaper, og de vil trenge hjelp med å finne ut hva de faktisk eier.

Ja, analyse av miljøfaktorer, sosiale faktorer og selskapsstyring er et bredt felt, som favner om alt fra hva man ikke ønsker å være assosiert med, til å investere for fremtiden, og til å forsøke å påvirke selskapene til forbedring der nødvendig. Morningstar mener vi ikke skal gi opp forsøket på å tilby analyser og data innenfor dette feltet. Noen er «long» og noen andre er «short» Tesla-aksjen, hvorfor kan man ikke ha to tanker i hodet samtidig når man vurderer dets bærekraftsprofil?

Tesla kan bidra positivt på miljøsiden, men har selskapet god selskapsstyring og arbeidstagerrettigheter?

Ulike preferanser fra investor krever data for å ta best mulig investeringsbeslutninger.

Mener Trym Riksen at det er for vanskelig å gjøre bærekraftsvurderinger og at man bør gi opp?

Bransjen må vise edruelighet når det gjelder markedsføringen av sin innsats på området. Morningstar ønsker å demokratisere bærekraftsinformasjon ved å gjøre den tilgjengelig for investorer, så hver enkelt kan gjøre opp sin egen vurdering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.