Kjære ambassadør, hvorfor må dere gjøre det så vanskelig for meg å stemme ved presidentvalget i USA?

Jeg er født i New York, men ha bodd i Norge mesteparten av mitt liv. Jeg har stemmerett ved presidentvalg, men ikke ved lokalvalg, noe som jeg selvsagt finner naturlig.

Det som jeg ikke finner naturlig er det kafkaske byråkrati dere har lagt opp til bare for å bli registrert som stemmeberettiget. Jeg stemte sist ved presidentvalget i 2004. Da måtte jeg også gjennom et formidabelt byråkrati for å få godkjent min stemmerett.

I år hadde jeg tenkt å stemme, men har gitt opp. Det ble for komplisert. Da min datakyndige sønn var på besøk i begynnelsen av juli, forsøkte han å hjelpe meg; men også han ga opp. Jeg skrev derfor et brev til ambassaden for å be om hjelp, men det brevet er ikke blitt besvart.

Ambassaden har all informasjon om meg som amerikansk statsborger, «social security number» og dere har utstedt mitt pass. Hvorfor kan dere ikke bare sende meg og alle andre statsborgere, både i utlandet og i USA, et valgkort som bekrefter stemmeretten? USA er ett av verdens ledende land på datateknologi, men man kan jo stille spørsmål om landet er blant de ledende når det gjelder demokrati, siden det lages så mange byråkratiske hindringer for oss stemmeberettigede.

Jeg har også vært norsk statsborger i 55 år, med stemmerett både i lokalvalg og stortingsvalg. I forkant av hvert valg har jeg automatisk fått tilsendt et valgkort som bekrefter min stemmerett, uten byråkratiske hindringer og begrensninger. Det er hva jeg kaller demokrati. Hvorfor kan ikke de amerikanske myndigheter gjøre det samme?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.