Regjeringen har nylig revidert sin strategi mot arbeidslivskriminalitet. Til tross for økende bruk av kontroller, pålegg, tvangsmulkt og bøter, ser det imidlertid ikke ut til at myndighetene får bukt med kjeltringene i arbeidslivet, spesielt i bransjer som bygg, anlegg, transport og renhold.

For de lovlydige, kanskje spesielt i disse bransjene, blir de stadig strammere reglene og nye dokumentasjonskrav ekstra vanskelige: På den ene siden opplever de lovlydige at kjeltringene uansett bryter reglene, og derfor kan drive billigere enn de lovlydige. På den andre siden medfører de stadig nye kravene til kontroll og rapportering – som alle næringsdrivende skal etterleve – et ekstra fordyrende element for de lovlydige.

På denne måten blir reglene i seg selv et problem, og de kriminelle har fått ytterligere et konkurransefortrinn: Ikke bare «slipper» de skatt, de «slipper» også stadig nye krav til kontroll og rapportering.

Kontroller er nødvendig, og i utgangspunktet skal alle møtes likt. Men regler og kontrollmyndigheter må gjenspeile at det er hav av forskjell mellom to dagers forsinkelse med momsmeldingen på grunn av sykdom og det å operere med falske oppdragsavtaler, betale de ansatte svart og unndra merverdiavgift.

Denne nyansen er for lite ivaretatt når myndighetene skal kontrollere at regler og plikter etterleves. Myndighetene må være «hard mot de harde», mens andre virkemidler må til for det store flertall som ønsker å opptre korrekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rockestjerne og milliardær krangler om Live aid-konsert
Eks-Pink Floyd-stjerne Roger Waters går kraftig ut mot milliardær Richard Bransons støttekonsert.
01:34
Publisert: