Civitas Torstein Ulserød og Marius Doksheim slår nok et slag for det de kaller en «nyansert» debatt om sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i DN 15. februar. I stedet for å svare selv, ønsker jeg å gi ordet til en av de mange håndverkerne som tar kontakt med meg om disse temaene, men som sjelden skriver innlegg i avisene – og ikke tør å sette navnet sitt på trykk her. Det er dessverre veldig forkortet, men jeg tror det likevel sier noe om det grunnleggende problemet som Civita nekter å erkjenne, eventuelt ikke forstår.

«Jeg så innlegget fra Civita i DN i morges der de nevner deg, og ble litt provosert av den virkelighetsoppfatningen de forfekter. Hvordan kan man få «vanlige folk» til å forstå at det de ser rundt seg av arbeidslivskriminalitet ikke bare er å «se en annen vei» til, eller at det bare er på tv? Når eksempelvis Bondevik og andre går ut og sier at EØS-avtalen i hovedsak har vært positiv for Norge tror jeg veldig mange faller til ro og tenker at «skrekkhistorier» de hører i media bare er for bagateller å regne. På grunn av autoriteten til de som uttaler seg oppleves alt tilforlatelig. Norge går så det suser, men til hvilken pris, tenker jeg.

Stort sett alle jeg kjenner har brukt polakker eller andre østeuropeere til å utføre oppdrag. Jeg tror de færreste har sjekket om firmaene driver lovlig eller ikke. Det jeg ser er at det skjer ting i gråsonen hele tiden – over alt og i hele landet, men i privatmarkedet for småoppdrag er det ingen statistikk og registrering av arbeidstagere. Dermed kan aktørene stort sett drive på som de vil. Vanlige folk har ofte ikke forutsetninger for å oppfange hva som er galt. Hvordan synliggjøre det så folk forstår det?

Å konkurrere med dette gir ikke det man kan kalle et «normalt liv». Jeg er redd det drar ned statusen til fagene til nye bunnivåer. Jeg har lagt ved et bilde fra byggeplassen der jeg jobber. Det er av en østeuropeer som fjerner istapper på nabogården, uten hjelm. Det var to personer på bakken med hettegensere som eneste verneutstyr. Null sperrebånd, bukker eller annen varsling. Dette er ikke en bagatell eller «engangshendelse», det er mye av det – jeg ser det over alt.

Det du ser på bildet vises ikke på noen statistikk, men det er reelt. Så når motparter bruker statistikk som «bevis», har man et seriøst problem. Statistikken stemmer ikke med virkeligheten.»

Også denne håndverkeren forteller meg at han ser at mange utenlandske arbeidere konsekvent ikke bruker verneutstyr. Dette er neppe en unik historie.

Så han kan ha rett i mye når han sier at «det er som hele bransjen går 30 år tilbake i utvikling».

DN kjenner håndverkerens identitet og har sett epostutvekslingen mellom ham og Bals.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Tore Gjerstad om det sjeldne intervjuet med kong Harald: – Kongens innsats for næringslivet var i liten grad omtalt
03:14
Publisert: