Hvordan vil folk kle seg på jobb etter hjemmekontortilværelsen? Det må aksepteres en viss oppmykning av kleskodene, konkluderer Ragnhild Bø Raugland i Juristforbundet (DN 31. august), som tror flere vil kvie seg for å ta på formelle plagg etter en lang periode alene ved kjøkkenbordet.

Kontorist Frode Bjerkås mener forbundet med dette har resignert (DN 1. september), og oppfordrer kontorister i alle bransjer til heller å stille i «drakt og dress, bluse og skjorte, jakke og gjerne slips».

Tore K. Flæte
Tore K. Flæte

Kleskoder på arbeidsplassen er et interessant (og underdiskutert) tema, og situasjonen med hjemmekontor burde gi det ekstra aktualitet.

Det er derfor skuffende at Juristforbundet ikke tilfører noe utover det selvsagte – «bedriftens retningslinjer skal følges» – og i tillegg altså ender med en litt defensiv konklusjon.

Det er rimelig å anta at de som likte å kle seg pent på jobb før pandemien, neppe vil ha noe mindre ønske om å gjøre det nå som de endelig får sjansen igjen. De som eventuelt kvier seg for mer formelle klær nå, kviet seg sannsynligvis også før.

Jeg er ellers enig med Bjerkås i at det behov for en «klesstilvekkelse», og spesielt blant menn. Men er dress og slips det eneste det er plass til i en slik vekkelse? Det er kanskje et større behov for en oppmykning av de litt fastlåste oppfatningene av «formelle» og «uformelle» klær, enn av kleskodene.

Både Raugland og Bjerkås legger til grunn at «formell» er et ideal for klesstil, og at dette – for menn – innebærer dress og nystrøket skjorte. Motsatsen, det uformelle antrekket, er joggedress (Bjerkås) og shorts og sandaler (Raugland). Men hva er hensikten med å kle seg formelt?

Et formelt antrekk skal presumptivt inngi respekt og tillit, først og fremst hos klienter og kunder, men også blant kolleger. Men selv om en dress objektivt sett er et formelt plagg, vil ikke en dresskledd person uten videre signalisere hverken tillit eller respekt hvis dressen ser billig ut, har feil størrelse og fasong.

Det er også fullt mulig å se seriøs – og elegant – ut i et uformelt antrekk, dersom plaggene har smakfulle farger og snitt, selv om antrekket objektivt sett er mindre formelt enn en dress.

Man trenger ikke nødvendigvis å ha nystrøket skjorte for å se profesjonell ut, dersom skjorten kombineres med smarte bukser og sko. Et par indigofargede jeans med høyt liv og rette ben kan fremstå mer elegant enn et par altfor lange dressbukser med upussede sko til.

Både formelle og uformelle antrekk kan derfor være både elegante og uelegante, avhengig av kvalitet, snitt og farger på plaggene, og hva de kombineres med. Det er også fullt mulig å se profesjonell og seriøs ut uten hverken dress, slips eller nystrøket skjorte.

En diskusjon om klesstil og kleskoder i en post pandemi-tid, bør derfor fokusere mindre på både dressen og joggedressen, og heller utforske det rommet som finnes imellom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.