Det er mange punkter i innlegget fra samfunnsforsker Øyvind Skorge og advokat Jenny Sandvig i DN 22. februar som det er fristende å kommentere. Blant annet at de tydeligvis tror at babyer flest kan ernære seg på fast føde fra de er om lag fem måneder. Jeg er en ivrig tilhenger av både amming, lang permisjon og sen barnehageoppstart, men det jeg har lyst til å bruke noen linjer på nå, er følgende sitat:
«Vi taper ikke bare talent og muligheter på individnivå, men får som samfunn ikke brakt frem de lederne og ressurspersonene vi ellers kunne hatt».
Det å få barn er ikke et hinder for egen karriere. Det er ikke ødeleggende for karrieren å prioritere mer tid til barn, for de fleste er det snakk om noen ekstra uker i løpet av et helt yrkesliv, som kanskje varer i 40 år eller mer. Vi har til og med en egen lov som sier at det ikke er lov å diskriminere kvinner i arbeidslivet på grunn av svangerskap og fødsel.
Innlegget fra Skorge og Sandvig er jo rene skremselspropagandaen mot å få barn.
Jeg tillater meg å sitere fra kommentarfeltet i en gruppe der dette innlegget ble delt: «Jeg er sinnssykt lei av å bli fremstilt som evneveik og dum, fordi jeg ønsker å være hjemme med barnet mitt».
Etter responsen å dømme er det en kommentar som mange kjenner seg igjen i.
Er vi tjent med et samfunn som ser ned på dem som ønsker å sette barna først?
Jeg har en cv jeg er stolt av og en meningsfylt jobb, men jeg har gjort valg her i livet som har bidratt til at jeg også har kunnet være den mammaen jeg vil for mine tre barn. Fordi det har vært viktig for meg, og helt sikkert for mine barn, men jeg tror også det er bra for, og en god investering for, samfunnet.
Alle som har lest bitte litt om tilknytningsteori, om utviklingssprang, om hvordan stress påvirker utviklingen av hjernen til små barn i de første månedene og årene av livet, vet hvor viktig denne første tiden er. Hvorfor kan man ikke som samfunn også heie på dem som foretar en investering i neste generasjon, ikke bare snakke om verdien av en «egen karriere»?
Trygge barn er bra for fremtiden.
Jeg heier på kvinner som gjør karriere, og jeg heier på kvinner som får barn. Og man må gjerne gjøre begge deler om man ønsker det. Men ikke skap en debatt der barn fremstår som en byrde eller ødeleggende for kvinners mulighet i arbeidslivet. Det er ingen tjent med.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.