Det er Pride-måned, og stadig flere bedrifter smykker seg med logo i regnbuefarger på sosiale medier. «Toleranse og inkludering» sier noen. «Rosavasking» sier andre.
Gi bedriftene litt tid, sier jeg.
Dagens unge har et annet forhold til LHBT+ enn vi hadde da jeg vokste opp. Det går fremover. Men å kritisere bedrifter for å rosavaske, er ikke riktig vei å gå. Det kan gjøre at bedrifter vegrer seg for å støtte Pride.
Det er syv år siden min tidligere arbeidsgiver Nordea for første gang fargela et lite knippe minibanker i Oslo sentrum i regnbuefarger i forbindelse med Pride. Inspirasjonen var hentet fra en bank på New Zealand. Vi lurte på om noen ville reagere negativt, men frykten viste seg å være ubegrunnet. Vårt lille stunt ble en ubetinget suksess.
Særlig ble tiltaket tatt godt imot internt, og LHBT+ kolleger satte pris på at arbeidsgiver på denne måten anerkjente et litt større mangfold enn vi var vant til. Men skjedde det noe mer?
Ikke med en gang.
I dag, syv år senere, er Nordea en av hovedsamarbeidspartnerne til Pride i alle de nordiske hovedstedene og i Polen og setter inkludering og mangfold høyt på agendaen – også i de resterende 11 månedene i året.
I PwC har vi også smykket oss med regnbuefarger de siste dagene. I Norge har vi lansert en norsk gren av det verdensomspennende interne nettverket Shine, for LHBT+ kolleger og deres allierte. Og vi arrangerer webinarer, både interne og eksterne om hvordan vi som arbeidsplass skal legge til rette for at man kan være seg selv på jobb.
Noen av kommentarene vi får, er at legning ikke er noe arbeidsgiver har noe med. Det stemmer selvfølgelig, men samtidig vet vi at mange går tilbake «inn i skapet» når de starter i ny jobb. Noe så enkelt som å fortelle en kollega om hytteturen med kona i helgen, kan by på ubehagelige reaksjoner når kona er samme kjønn som en selv.
… arbeidsgiver faktisk har et ansvar for å legge til rette for at alle skal kunne være seg selv på jobb
Det å ikke føle at man kan være seg selv på en arbeidsplass, fører til en svakere lojalitet og dermed høyere risiko for at folk slutter. Det tar seg dårlig ut for en arbeidsplass om ansatte må skjule hvem de er, og om de er forelsket i Berit eller Bent. Slik sett kan vi kanskje si at arbeidsgiver faktisk har et ansvar for å legge til rette for at alle skal kunne være seg selv på jobb.
Under årets Pride-måned har vi flere steder i landet vært vitne til at regnbueflagg blir stjålet eller ødelagt. I tillegg koker det av diskriminerende bemerkninger i kommentarfeltene. Det at LHBT+ er en forfulgt og hetset gruppe i mange land gjør at vi alle har et ansvar for å signalisere, om så bare med vår logo i juni, at hos oss er du akseptert.
Hos oss tolererer vi ikke diskriminering eller hat på bakgrunn av legning, og hos oss er du velkommen med din kompetanse og dine talenter akkurat som du er. For alle med en LHBT+ tilknytning kan det bety mye mer enn mange av oss kanskje tror. Det løser ikke alt, men det er et viktig sted å starte.
Vi har ikke kommet langt nok. PwC har ikke endret logoen i Midtøsten, eller i afrikanske land hvor homofili kan straffes med fengsel eller dødsstraff. Men våre kolleger i Polen har gjort det, og i Sør-Afrika. Sakte, men sikkert utvider vi spekteret for hvor vi kan være tydelig på at vi både ønsker og tolererer et mangfold av kolleger på arbeidsplassen.
Ekte toleranse, inkludering og mangfold kommer til å bli et viktig konkurransefortrinn for bedrifter fremover. Regnbuelogoen er en god start.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.