Når politikere og organisasjons- og næringslivet i Norge for 14. gang møtes i Arendal i august, så er uniformen bunad og nisselue. Vi inviteres til å sitte langs fjordkanten, forgapt i vårt eget fortreffelige speilbilde. Mens verden brenner.

Gunhild Stordalen.
Gunhild Stordalen.
Geir Olsen, Europa-sjef i konsulentselskapet Kearney.
Geir Olsen, Europa-sjef i konsulentselskapet Kearney.

I overkant av 100 arrangementer har «Norge» i tittelen, og da har vi ikke talt med alt norsk og nasjonalt. Men hva som faktisk foregår i verden utenfor, hva det betyr for oss og vårt ansvar for verden, det er lite til stede på programmet.

Ukraina, pandemi og forsyningskrise i verdensøkonomien. Vi er vitne til en serie av tett sammenvevde og umiddelbare kriser, på toppen av de underliggende og eksistensielle: klimakrisen og kollaps i biologisk mangfold. Selv om OECD forteller oss at vi ikke er i nærheten av å nå våre egne klimamål, skal vi under Arendalsuka ikke diskutere innholdet i, eller veien ut av, krisene.

Vi inviteres isteden til å engasjere oss i hvordan Norge og nordmenn kan bli vinnere som en konsekvens av verdens kriser. Problemet er bare at om vi ikke lykkes i å stoppe krisene, så blir det ingen vinnere. Det blir ingen fremtid verdt å ha, selv ikke i Norge.

Dersom ikke et av verdens rikeste land, som har bygget sin rikdom på det fossile eventyret, evner å lede an i omstillingen og hjelpe andre, spesielt fattigere land, vil vi bare bite oss selv i halen. Hvor tror vi at verdens klimaflyktninger – som kan utgjøre mer enn én milliard mennesker innen kort tid – vil ønske å komme?

Men det finnes få spor av dette i Arendalsukas program.

Gjør man et dypdykk i de drøyt 1500 arrangementene som er påmeldt, så går nasjon og Norge igjen i svært mange programtitler. For oss har det gått sport i å finne de fjongeste «bunadene» i programmet. I tetsjiktet finner vi:

Innovasjon Norges «Arrangementer i Norge – 'mulighetenes arena

Telias «Kan Norge ta en ledende posisjon på 5G?»

Equinors «Hvordan videreutvikle energinasjonen Norge?»

Og verre er det med de topptunge arrangementene «Slik blir Norge havvinnere!» eller «Norge – i morgen – hva nå?» av McKinsey. I disse programpostene settes norsk politikk og næringsliv inn i en hyper-forenklet sportsramme.

Ja, vi har verdens beste og dyreste midtspiss. Vi banker Sverige hjemme og borte. Vi seirer i sjakk, tennis, golf, til og med 400 meter hekk! Men å bruke sporten som innfallsvinkel til å løse samfunnsproblemer i en kriserammet verden funker ikke.

I mai fikk vi et stikk fra Polens statsminister Mateusz Morawiecki, som viste til at Norge profitterer på Ukraina-krigen. Og han har jo helt rett. Olje- og gassmilliardene flommer inn som aldri før. Dette er en unikt privilegert posisjon, og et ansvar som vi bør oppleve som tyngende.

Programkomiteen i Arendal burde i stedet sette et overordnet tema: Hvordan skal vi bidra til å få ned utslipp globalt?

Det er relevant, også for næringslivet.

I et næringsperspektiv er det et stort problem at Arendalsuka blir for nasjonalistisk. Når diskusjonen om rammebetingelser og incentivordninger er nasjonal, blir det alt for lokalt for bedrifter som vil lage teknologi og tjenester for mange mennesker.

De globale problemene som gründere søker å løse, blir ikke forstått, ei heller barrierene for å lykkes der ute, for ikke å snakke om rammevilkårene som EU setter.

Det er få gründere eller forskere som får plass eller prioriterer å dra til sørlandsbyen i august. Du møter de store energiselskapene, men du møter knapt realister eller teknologer. Bare noen få arrangementer foregår på engelsk, og på hovedprogrammet er det bare den første og siste programposten som vitner om at det finnes en verden utenfor som setter dagsorden. Dette til tross for at cirka 40 prosent av norske doktorgradsstipendiater ikke snakker norsk.

Arendalsuka er en institusjon med enormt potensial. Den har alle forutsetninger for å bli tidenes friskeste idémyldring med følgende agenda: Hvordan kan vi i samspill med andre land og aktører løser våre største og mest presserende utfordringer?

Ut fra programmet kan det virke som Arendalsuka i år mest av alt blir et speil. Og er det ikke litt flaut at vi står der og stirrer på oss selv, en uke til ende?

… et stort problem at Arendalsuka blir for nasjonalistisk

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.