Forestillingen om at man er trofast mot kun én bank som dekker alt, er gammeldags. Bredden av banktjenester og tilbydere har aldri vært større. Du kan shoppe rundt hos ulike banker og velge tjenester fra øverste hylle som i varehandelen.

Makten overføres derfor til forbrukerne. De er fremtidens banksjefer. Det skjerper bankene til å skape bedre brukeropplevelser, betingelser og tjenester.

Eilin Schjetne
Eilin Schjetne (Foto: SCJ)

I vår tilkoblede verden kan du spare i én bank, låne i en annen, betale med en tredje, og ha pensjonskontoen i en fjerde uten å rikke deg fra sofaen. Mange som i kjølvannet av Sbanken-oppkjøpet åpenbart søker nye bankforbindelser, ser hvor lett det er å shoppe bankforbindelser og tjenester andre steder, men innser samtidig at det ikke er nødvendig å kutte ut en bankforbindelse bare fordi man velger å låne eller spare i en annen. Derfor er det litt snodig at alle snakker om bankbytte, og få snakker om banktjenestebytte.

Markedet består av både tradisjonelle banker og nye utfordrere som tenker bank på nye måter. På samme måte som i varehandelen hvor du ikke trenger å være trofast med et shoppingsenter for å handle klær, trenger du ikke å være trofast mot en bank for å plassere penger på konto.

I stedet kan du plukke tjenester hos de som gir deg de beste betingelsene eller brukeropplevelsene. Alt du trenger er BankID. Det er nøkkelen som gir deg tilgang til de fleste finansielle tjenestene. I oktober uttalte fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, at å flytte innskuddet er noe av det enkleste man kan gjøre. Helt riktig, med noen klikk kan du flytte pengene til banken som gir høyest innskuddsrente. Det gjelder også andre banktjenester som eksempelvis lån eller investering i fond og aksjer.

Mye av det du var avhengig av en bank for å gjøre tidligere, kan du også løse helt andre steder enn hos banken. Du kan sjekke saldoen og overføre penger til venner i Vipps, la pensjonskontoen stå i spareappen Kron og få kredittoversikten hos Horde. Skulle du mot formodning trenge kontanter, kan du gjøre uttaket hos Meny.

For å gjøre det enklere å velge de beste banktjenestene, kan du sammenligne priser og betingelser i Finansportalen. Den valgfriheten og fleksibiliteten vi har i dag gjør at forbrukerne i større grad tar over rollen til banksjefen. De kan skru sammen den optimale sammensetningen av ulike banktjenester selv ved å plukke tjenester fra øverste hylle fra ulike tilbydere etter egne behov og ønsker.

Makten flyttes over til forbrukerne og gjør dem til fremtidens banksjefer. Dette vil forsterkes ytterligere med aktører som legger seg som aggregatorer på toppen av tilbyderne. I motsetning til en tradisjonell bankverden med lukkede systemer hvor én aktør skal gjøre litt av alt, velger disse aktørene heller det beste på tvers av områdene og kombinerer det i et økosystem som setter kunden i sentrum gjennom et sømløst brukergrensesnitt. Litt sånn som handelsplattformen Oda fungerer, hvor de kobler på leker fra Sprell og bøker fra Ark.

De kan enten sette sammen tjenester på vegne av forbrukerne, eller hjelpe dem til å skru sammen en tilpasset og optimal løsning. Men forbrukerne har valget. De kan gjøre jobben selv med å plukke tjenester fra ulike tilbydere eller la en aggregater gjøre jobben for dem.

Bevegelsene vi ser i finansmarkedet i dag tror jeg bidrar til at folk kommer til å se på bank med nye øyne. Oppkjøpet av Sbanken gjør at utfordrere som Bulder, og litt mer usynlige banker som Obos-banken, BN Bank og KLP kommer frem i lyset.

Bevegelsene bidrar også til at forbrukerne i større grad åpner øynene for nye måter å tenke bank på, nye tilbydere av banktjenester og etter hvert blir flinkere til å flytte rundt der tilbudene er best. Dette er noe av bakgrunnen for at jeg uttalte til Shifter at et oppkjøp av Sbanken er en god dag for norske forbrukere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor er det litt snodig at alle snakker om bankbytte, og få snakker om banktjenestebytte