Om få dager skal Konkurransetilsynet avgjøre om landets eneste uavhengige utfordrerbank blir spist opp av Norges største bank, halvstatlige DNB.

Mange av oss ble svært overrasket da Konkurransetilsynet allerede i juni – før undersøkelsene var fullført – konkluderte med at DNBs overtagelse av Sbanken ikke vil svekke konkurransen for boliglån og dagligbank. Som uavhengig forbrukerorganisasjon mener vi det er oppsiktsvekkende at tilsynet ensidig legger vekt på markedsandeler og gjensidig bytteforhold mellom partene.

Morten Andreas Meyer
Morten Andreas Meyer (Foto: Elin Høyland)

Det er vanskelig å forstå at Konkurransetilsynet så langt ikke har vektlagt den disiplinerende effekten Sbanken har på hele bankmarkedet og bredt over mange produktgrupper.

Den disiplinerende effekten Sbanken har, gjør at andre banker må gi gode tilbud til sine kunder, slik at de ikke bytter bank. Informasjon om faktiske bankbytter har derfor mindre verdi. Sbanken har de siste tyve årene vært de store, etablerte bankenes viktigste utfordrer, eller «maverick», som det ofte beskrives av konkurranseeksperter.

Sbanken har vært ledende på innovasjon. Banken har bidratt til at konkurrentene har vært nødt til å komme raskere etter enn om Sbanken ikke hadde vært der. Gebyrfri dagligbank, brukervennlig nettbank, lav boliglånsrente og lave gebyrer på fondssparing, for å nevne noen.

Nå digitaliseres bank- og betalingstjenester raskere enn noen gang. Ingen, heller ikke Konkurransetilsynet, vet med sikkerhet hvordan markedet vil utvikle seg. Sbanken, med sin digitale kompetanse, er godt posisjonert til å innovere og fortsette å utfordre de store aktørene.

Derfor er det kanskje viktigere enn noen gang, for alle landets bankkunder, å beholde Sbanken som utfordrer.

De største utgiftsområdene for vanlige norske familier er dagligvarer og renter på boliglån. Da må det være særlig viktig at vi har et konkurransetilsyn som ivaretar forbrukernes interesser på disse områdene. På dagligvarer har tilsynet allerede sviktet. Nå bør tilsynet unngå det samme på bankområdet og sette foten ned for DNBs overtagelse av Sbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.