Statssekretær Julie Remen skriver i innlegg i DN 31. oktober at tidligere skjevheter i beregning av kapitaltilskuddet til barnehagene ble rettet opp i 2016. Oslo Economics har i høst, på oppdrag fra Abelia, gjennomført en utredning av om dagens tilskudd til kapitalkostnader – kapitaldelen av husleiekostnadene – dekker de faktiske kostnadene i barnehagene.

Utredningen viser at opprettingene som ble gjort i 2016, ikke var tilstrekkelige: Dagens modell for kapitaltilskudd til private barnehager har vesentlige svakheter som kan føre til betydelig samlet underfinansiering av private barnehagers kapitalkostnader – anslagsvis opptil flere hundre millioner. Blant annet peker vi på at barnehagene ikke blir kompensert for verdiskapende rehabilitering og oppgradering, samtidig som de byggtekniske forskriftene kan stille krav om nettopp dette.

Modellen for kapitaltilskudd bør utvides og omfatte rehabilitering, slik at tilskuddene skaper incentiver til å foreta verdiskapende oppgraderinger.

Det er behov for en helhetlig gjennomgåelse av tilskuddssystemet for private barnehager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.