Sylvia Johnsen mener at regjeringens nei til å subsidiere strøm til datasentre betyr at Norge er meldt ut av den største teknologiske revolusjonen i verden (innlegg i DN 9. februar). Men hun sier ikke noe om hvorfor Norge på noen måte skulle tape teknologisk på at vi ikke drifter strømslukende datasentre for utvinning av bitcoin og andre kryptovalutaer. For strøm bruker de.

Strømforbruket for utvinning av bitcoin er på linje med det totale forbruket i Danmark.

Leter vi etter datasentre som utvinner bitcoin, finner vi svært mange i Mongolia. De kjører på strøm fra sterkt forurensende kullkraftverk. Til tross for alle datasentrene er ikke Mongolia spesielt fremme i hverken utvikling eller forskning på dette området. Når jeg leter i internasjonale vitenskapelige databaser, finner jeg svært få artikler om blokkjeder, teknologien bak kryptovalutaene, fra Mongolias universiteter.

Det kan vi heller ikke forvente. Drift av slike datasentre har ingenting med noen teknologisk revolusjon å gjøre. Skal en forske på blokkjeder, kommer en langt med en pc.

Nå er det nok en overdrivelse å kalle denne teknologien revolusjonerende. Den er absolutt spennende, og forventninger har vært store. Men etter ti år forventer vi å se konkrete anvendelser. Det er det lite av ut over kryptovalutaene.

Blokkjedeteknologien, som mange andre gode ideer, ser ikke ut til å klare møtet med den virkelige verden.

Selv kryptovalutaer må nok kalles en fiasko. Ideen var at disse valutaene skulle gi kjappe og billige betalingstransaksjoner, uavhengig av sentralbanker og store finanskonsern, men har endt opp som rene spekulasjonsobjekt. Transaksjonene går tregt, gebyrene kan være høye, valutaen er så ustabil at en aldri vet hva en betaler, og sikkerheten rundt det hele har vist seg å være særdeles svak.

Selv om en forsøker å tilpasse kryptovalutaer, som ethereum, til å bruke mindre datakraft, ender en likevel opp med systemer som bruker langt mer energi per transaksjon enn vanlige kort- og banktransaksjoner.

I en tid der vi skal bruke mindre energi for å unngå global oppvarming, er kryptovalutaer og andre blokkjedeanvendelser et skritt i gal retning. Heldigvis vil ikke regjeringen subsidiere galskapen.

Bitcoin er en meningsløs oppfinnelse, mener DNs kommentator:

App-bruker? Hør podkasten som provoserte bitcoin-tilhengerne her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Ingeborg Volan: Derfor har Facebook satt opp et telt midt i Oslo
02:54
Publisert: