Prisen på bitcoin er irrelevant for utviklingen av markedet. Det mente jeg i februar, og det mener jeg fortsatt. Siden den gang har bitcoin-prisen steget omtrent 150 prosent, men har også vært opp over 300 prosent og vært ned 40 prosent fra denne lokale toppen.

Kursutviklingen i dette unge markedet lever sitt eget liv, men samtidig vokser den underliggende infrastrukturen jevnt og trutt.

For ti år siden ble tanken om bitcoin og en digital valuta sendt ut til en epostliste for nerder. I slutten av september sendte Ice, eieren av verdens største børs, ut en epost om at en Ice-plattform for handel av bitcoin har åpnet. Denne plattformen heter Bakkt, og den har daglig og månedlig oppgjør av finansielle kontrakter direkte i bitcoin.

Den er ingen tvil om at bitcoin-kursen svinger kraftig, gjerne med tosifret prosentendring på én enkelt handelsdag. Volumene er fortsatt små, og markedet kan gjerne kategoriseres som umodent.

Det har vært vanskelig å si om verdiutviklingen vil stabiliseres, men med stadig bedre tjenester og produkter er dette i ferd med å bli et spørsmål om når, snarere enn om. Med de nye kontraktene til Bakkt kan man nemlig sikre posisjonene sine daglig og fjerne svingningsrisikoen. Det er optimalt for aktører som vil tilby kundene sine å bruke bitcoin, som for eksempel Starbucks, som også er en av hovedinvestorene i Bakkt. Dette i et ellers godt selskap, med blant annet Microsoft og Boston Consulting Group.

Også i Europa går utviklingen fremover. Boerse Stuttgart, Tysklands nest største børs, åpnet nylig sin nye børs for kryptovaluta, nok en regulert markedsplass som lar deg veksle tradisjonell valuta direkte mot bitcoin.

Six, den ledende børsen i Sveits, har lansert prototypen av sin nye børs for kryptovaluta og har allerede flere kryptoprodukter på den tradisjonelle børsen.

At etablerte finansaktører satser på kryptovaluta, er en utvikling vi etter hvert begynner å se i Norge også. Lanseringen av den norske kryptobørsen Norwegian Block Exchange er nært forestående, og testbrukere har allerede fått tilgang. Etter at Sparebanken Øst kjøpte en andel av selskapet, kan dette kanskje bli første vei til kryptovaluta direkte gjennom en bank i Norge.

Også den tyske storbanken BayernLB, med over en tredjedel av Tysklands største selskaper på kundelisten, dypper tærne i kryptomarkedet. Banken gikk relativt hardt ut nylig og meldte at den tror bitcoin-kursen vil nå 90.000 dollar neste år. Dette virker selvfølgelig helt fjernt for mange, men det baseres på at verdsettelsen av bitcoin som aktiva følger et knapphetsprinsipp på samme måte som for eksempel gull.

Med tanke på at antallet bitcoin som produseres årlig, vil halveres i mai neste år, kan en prisøkning være mer sannsynlig enn man tror, da prisen bestemmes av tilbud og etterspørsel. Med et lavere tilbud vil prisen gå opp, alt annet likt.

Det viktige er imidlertid ikke selve prisanslaget, men at finansielle institusjoner tar bitcoin på alvor, investerer i infrastruktur og utarbeider analyser som for andre aktiva.

Og det er ikke bare børser og banker som følger med. Morningstar, rating og investeringsanalyseselskapet, skal nå se på kryptovaluta. De har enorm innflytelse verden over med sine vurderinger av finansielle produkter, og daglig leder av Morningstar Credit Ratings, Michael Brawer, sier at nye kredittvurderingstjenester for kryptovaluta kan være med på å flytte deler av det gigantiske kredittmarkedet over til et desentralisert finansnettverk.

Desentralisert finans er i stor vekst, og Morningstar kan være med på å gjøre kryptomarkedet langt mer respektert og troverdig for skeptiske investorer.

Kanskje bitcoin-prisen har falt noen prosent under skrivingen av dette innlegget, eller skutt i været, men er du for opptatt av de kortsiktige svingningene, mister du forståelsen av hva som er i ferd med å skje. Dette er fortsatt et umodent og volatilt marked, men det er nå gigantiske selskaper og enorme ressurser som legges ned i å bygge ut en helt ny finansiell infrastruktur på og rundt kryptovaluta og åpne blokkjeder.

Utviklingen vil ikke bli stoppet av prissvingninger, det er bitcoins historie et tydelig bevis på. Det har skjedd enormt mye med kryptomarkedet i løpet av de ti første årene, men det er i de ti neste utviklingen vil skyte fart.

Som med fremveksten av internett på 1990-tallet tror jeg det er få som virkelig fatter hvor store endringer vi har foran oss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.