De siste månedene har en lang rekke børsnoterte selskaper og finansinstitusjoner tatt posisjoner i bitcoinmarkedet. Som en konsekvens av sitt eierskap i MicroStrategy og Square, har Oljefondet indirekte eierskap på over 1500 bitcoin, tilsvarende over 450 millioner kroner.

Etter flere år med bygging av infrastruktur og modning av markedet er den virtuelle valutaen på full fart inn i den etablerte finansverdenen. For kun kort tid siden var det umulig for fondets forvalter, Norges Bank Investment Management (Nbim), å ta posisjoner i bitcoin, men den tiden er over. Nå må Oljefondet unngå å bli stående på stasjonen mens toget går.

Forrige tiårs beste investering var uten tvil bitcoin – fra den første kjente prisen på 0,3 cent i mars 2010 til 7182 dollar ved utgangen av 2019. Det er en økning på svimlende 240 millioner prosent. I 2020 steg bitcoin med over 400 prosent, og siden det globale finanskrasjet forrige mars er markedet opp over syvgangeren.

Dette kommer som en helt tydelig reaksjon på en økonomisk politikk verden aldri før har sett maken til: nullrente og pengetrykking i en skala som sprenger alle rammer. Det må rett og slett omtales som et ekstraordinært økonomisk eksperiment.

Bitcoin, på den andre siden, skiller seg skarpt fra dette. Ikke bare ligger pengemengden absolutt fast, inflasjonen er også lav, forutsigbar og går mot null, og i tillegg kan ikke kapitalmarkeder manipuleres av sentralbanker.

Dette er noe institusjonelle investorer verden over i større og større grad får øynene opp for. Bare det siste året har legendariske investorer som Paul Tudor Jones og Stanley Druckenmiller tatt posisjoner i markedet, og Larry Fink, som leder Blackrock, verdens største kapitalforvalter, har sagt at bitcoin kan bli en global aktivaklasse, og at valutaen allerede i dag gjør dollaren mindre relevant for investorer som eier dollardenominerte aktiva. Dette er bare toppen av et enormt isfjell – hver eneste dag kommer det nyheter om pensjonsfond, hedgefond og store enkeltinvestorer som plukker opp bitcoineksponering.

Sliter du med å skjønne krypto-begrepene? Da bør du se denne videoen
Selv krypto-noviser vet at kryptovalutaen har satt ny rekord, men hva er FUD, Hodl og svake hender? Her er fem begreper du bør har kontroll på nå når kryptomarkedet begynner å ta av.
03:08
Publisert:

Om det er én ting 2020 har gjort tydelig i bitcoinmarkedet, så er det at dette er et fenomen som overhodet ikke akter å gjøre det de fleste forståsegpåere og såkalte finanseksperter har sagt de siste årene: forsvinne inn i obskuriteten.

For å komme til forrige gang vi så like høy kurser som nå, må vi tilbake til 2017. Da var markedene veldig annerledes. Det fantes få eller ingen steder for regulerte finansinstitusjoner å handle digitale aktiva, og det var et nærmest ikke-eksisterende tilbud av tjenester for regulert oppbevaring og oppgjør. Om du er institusjonell investor kan du i dag handle bitcoin på vestens største derivatbørs Chicago Mercantile Exchange, Fidelity kan oppbevare verdiene dine, og på børsene i Stockholm og Frankfurt kan du kjøpe verdipapirprodukter som følger bitcoinkursen.

Om vi nå skal oppsummere hvor bitcoin befinner seg i en norsk kontekst ved starten av 2021, så må det være følgende: Det har kommet for å bli, markedene er regulerte, effektive og tilgjengelige, fellesskapet eier allerede en betydelig sum, og vi har hittil dette tiåret sett eventyrlig vekst og et finansielt klima som legger til rette for ytterligere stigning.

Hva tenker så Nbim om sin egen posisjonering i dette markedet?

Når det kan se ut som en ny, global aktivaklasse vokser frem for våre øyne, så ville det vært en tragedie om Norges pengebinge ikke var investert her, på et gjennomtenkt, strategisk og balansert vis. Infrastrukturen, reguleringen og verktøyene er på plass, og ballen er hos Nicolai Tangen og forvalterne i fondet.

Forrige tiårs beste investering var utilgjengelig for investorer av det kaliberet vi finner i Oljefondet, men sånn er det heldigvis ikke i starten av 2021. Etter over 12 års eksistens, til stadig høyere verdier, blir vi også tryggere og tryggere på bitcoins fremtidige eksistens. Digitale, knappe og usensurerbare penger som ikke er en fordring på motpart, er både sårt tiltrengt, men også potensielt høyst verdifullt i det økonomiske og finansielle klimaet vi er i nå. Nbim må på banen for å unngå at det norske fellesskapet går glipp av dette tiårets beste investering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.