Kai A. Olsen er professor i informatikk, med kompetanse i å google, og han slår ettertrykkelig fast at bitcoin er «et strømsluk, og det har ingenting med noen teknologisk revolusjon å gjøre» (innlegg i DN 12. februar).

Å estimere strømforbruk er vanskelig, og de færreste begir seg ut på gjetteleken. Navet for de fleste artikler om temaet kan spores til den unge mannen Alex de Vries. Da finansminister Siv Jensen uttrykte uro for energiforbruket i Stortinget (20. desember 2017) hentet hun eksempelet fra bloggen hans. Jensen sa Irland, Olsen sa Danmark.

Strømforbruk i Norge som nå går til bitcoin, blir ved bortfall av norsk produksjon utlignet med økt strømforbruk i andre land, og de fleste land har ikke vår overflod med fornybare energi. Resultatet av vedtaket på Stortinget er det verste for miljøet, fordi det flytter produksjon til Mongolia og andre steder. Forstår Olsen det?

Hvis elavgiften økes med 30 prosent, blir det ikke mulig å drive lønnsomt. Det bidrar til økte investeringer for krafteksport, økte strømpriser, og den nye industrien tar arbeidsplassene og flytter dem til Sverige.

Folk mister jobben, og spilleregler for normal saksgang i demokratiet er snudd på hodet. Alt fordi Alex de Vries får mer oppmerksomhet enn han fortjener. Han bygger ikke på tall fra faktiske bitcoinminere. Han gjør beregninger fra utvinning og strømforbruket på spesifikt utstyr: maskiner som allerede er utdatert, i mange tilfelle irrelevante.

For egen del mener jeg at hans kobling til bank- og finans bør være nok til å stoppe opp og stille kritiske spørsmål.

Bitcoin er en meningsløs oppfinnelse, mener DNs kommentator:

App-bruker? Hør podkasten som provoserte bitcoin-tilhengerne her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne kryptoriggen står i en kjeller i Asker og har hjulpet DNB-fond til å tjene 150 millioner kroner
02:47
Publisert: