Man kan oppnå det meste med allerede etablert teknologi, slik Jon Grov skriver i sin replikk i DN 7. januar. Men det betyr ikke at vi ikke trenger ny teknologi. Spørsmålet er om den nye teknologien enten er effektiviserende eller muliggjør noe nytt.

Jeg vil hevde blokkjeder gjør begge deler.

Et eksempel fra virkeligheten: Selskapet mitt har en FoU-avtale med Brønnøysundregistrene hvor vi utvikler en aksjeeierbokplattform på blokkjede.

I en slik løsning kan en aksjehandel være kvitteringen og rapporteringen samtidig. Staten jobber vanligvis etter prinsippet om at det bør være nok med rapportering «once only». Men med blokkjede kan rapporteringen bli «not even once».

Et enda viktigere poeng er at blokkjederegistre fungerer som digitale økosystem for sammenhengende tjenester. Registeret kan enkelt utvides med funksjonalitet fra tredjeparter, som utbytteutbetaling, avstemming i generalforsamling eller folkefinansiering.

Norge kan bli det første landet i verden til å oppnå dette.

Skulle man løst dette med eksisterende teknologier, ville man endt opp med å lage noe som lignet på blokkjeder. Eksisterende blokkjedeteknologi er derimot gjennomtestede hyllevareløsninger. Da vil jeg hevde det er mer kostnadseffektivt og sikrere å bruke disse enn å lage sin egen Frankenstein-løsning.

Avslutningsvis, om strømforbruket: Bitcoin sitt energiforbruk er et kjempeproblem. Verden er på vippepunktet, som Dag O. Hessen sier. Men å sette likhetstegn mellom dette og å si at blokkjeder generelt har et energiproblem, er som å si at biler bruker for mye bensin. Det kommer jo an på motoren. Elbiler bruker ikke bensin.

Flere blokkjeder bruker motoren «proof-of-stake». Denne motoren bruker ikke mer strøm enn vanlige servere, og kanskje til og med mindre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.