Professorene Helge Rønning og Tore Slaatta tar forlagene i forsvar og skriver at Konkurransetilsynets bot på 502 millioner er et konkurranseideologisk utspill (DN 5. oktober). Flere av professorenes argumenter styrker imidlertid tilsynets sak.

Slik vi fremhever i DN 1. oktober kan signalisering om fremtidige priser være en erstatning for direkte kontakt, noe som er ulovlig. Ifølge Slaatta og Rønning har Bokbasen en slik effekt ved å skape en forutsigelig markedsdannelse for alle bøker. Slaatta uttaler til Morgenbladet (26. september) at «399 kroner, eller hva det er, for en bok er en slags norm».

Videre sier Slaatta til Morgenbladet at ut fra Konkurransetilsynets perspektiv «burde jo uformelle samtaler blant Forleggerforeningens medlemmer være noe av det verste som finnes. Der kan de jo si til hverandre over en kopp kaffe at vi tenker å senke prisene fremover, hvis det var interesse for det, uten å bli bøtelagt av Konkurransetilsynet».

Slike uformelle samtaler som Slaatta beskriver, er imidlertid et grovt brudd på konkurranseloven.

De samme forlagene ble nylig dømt til tosifrede millionbøter for slike «kaffemøter» knyttet til boikotten av Reitans bokdistributør Interpress. I tillegg til bøter på inntil ti prosent av bedriftens årlige omsetning, vil deltagere i en slik samtale risikere fengselsstraff på inntil seks år.

Om noen kommer inn i en slik samtale er vårt råd å gå rett til Konkurransetilsynet, før noen andre gjør det. Det er eneste mulighet for å unngå kraftige bøter, og eventuell fengselsstraff, om noen andre rundt bordet skulle melde fra.

Men Bokbasen er åpenbart ikke bare et kartell. Regjeringen har godtatt en fastprisordning. Innenfor rammene av fastprisordningen kan sikkert mye av Bokbasens funksjonalitet også være effektiv, særlig for bokhandlere og biblioteker. Men deling av informasjon om pris på kommende utgivelser burde fått varsellampene til å blinke for lenge siden hos forlagene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.