I veldig mange land er det foreldrene dine som avgjør hvilke kort du er delt på hånden og hvilke muligheter det gir deg i livet. Det gjelder alt fra utdannelse, til arbeid, lønn og bolig. Nordmenn tar stolthet i at dette på lang vei ikke gjelder hos oss: Offentlig skole gir alle lik mulighet til utdannelse, og både privat og offentlig sektor jobber for at kvalifikasjoner skal bety mer enn familiens kontaktnettverk når det kommer til ansettelser.

På boligmarkedet, derimot, er velstående foreldre ensbetydende med at du får lån til å kjøpe, som igjen betyr at du slipper å leie boliger til en pris som er så høy at du i realiteten betaler ned utleier sitt lån, i stedet for ditt eget. Det skaper et klasseskille.

Sebastian Skaug
Sebastian Skaug

Det har gått så langt at bankene inkluderer det i sine egne sparetips: Få hjelp av foreldre med egenkapitalen.

Jeg har selv vært så privilegert at jeg fikk støtte hjemmefra til sikkerhet da jeg kjøpte bolig i 2017, og har siden sett verdien vokse med en halv million – egenkapital for meg. Alle andre sparetips, som å jobbe noen timer ekstra eller unngå den ene luksusvaren, blir irrelevante sammenlignet med det viktigste sparetipset: å velge foreldrene sine med omhu.

Man skal unngå å kjøpe mange kaffer på Kaffebrenneriet før man har spart nok egenkapital til å kjøpe seg en leilighet. Og i mellomtiden har trolig verdistigningen i boligen vært så høy at man ikke har råd allikevel.

De som ikke kommer seg inn på boligmarkedet ender derfor opp som «evige» leietagere, der de i stedet for å betale ned på egen gjeld betaler ned på noen andres.

Det er heller ikke ubetydelige summer. Når bankene sier nei til å gi deg et lån som ville tilsvart 10.000 i månedlige nedbetalinger fordi du ikke har betalingsevne, sender de deg heller ut på leiemarkedet der du må betale 14 000 for en tilsvarende bolig. Det er altså 40 prosent høyere utgifter, som går til å nedbetale noen andre sitt boliglån. Samtidig gir det deg mindre slingringsmonn til å spare opp til egen egenkapital for å komme inn på boligmarkedet.

Det er en ond sirkel.

Det er gått så langt at det er blitt eget internett-«meme» (et lett gjenkjennelig fenomen, red.anm.):

Med egenkapitalkrav på 15 prosent og maks lån på fem ganger inntekt er det nesten umulig å komme seg inn på boligmarkedet uten hjelp. Prisoppgangen på aktuelle boliger vil stige raskere enn man rekker å spare, uansett hvor flink man er.

De som kan få støtte av foreldrene og kan komme seg inn i boligmarkedet, vil kunne være med på verdistigningen i boligmarkedet, ha mindre månedlige utgifter, og spare til seg selv i stedet for utleier. Det skaper er klasseskille som Norge ikke burde være bekjent med.

Boligmarkedet er ødelagt, og må fikses. Man kan begynne med å fjerne rentefradraget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.