Ragnarok i boligmarkedet?

Ragnarok er i norrøn mytologi verdens undergang. På den tiden, som nå, var det mange i verden som døde av krig og sykdommer. Er det mulig å dra noen paralleller til dagens boligmarked?

Vel, det er «all-time high», ifølge banksjefer, og for hett selv for eiendomsmeglere. Det er sågar bekymring for at kjøperne vil angre at de gikk «amok» i lave koronarenter. Det har visstnok vært ville tilstander i en tid av året da det normalt er stillstand.

Ja, hva skjer? Er vi blitt renteblinde? Tror vi at lave renter skal erstattes med negative renter? Litt sånn som i strømmarkedet?

Jeg er ingen finansekspert, men jeg bekymrer meg på vegne av de mange som byr opp boligprisene. Sentralbanksjefen satte ned renten da koronapanikken var skyhøy blant beslutningseliten. Og det kan jeg begripe. Men det er vanskelig å se for seg at dette kan vare. Ingen vet med sikkerhet hva som skjer med renten. Men nå må det være mer sannsynlig at den går opp i stedet for ned på neste rentemøte i Norges Bank.

Derfor, godtfolk: Hold igjen. Ikke la dere rive med i budrunden, men tenk på deg selv og din fremtid. Ikke la deg blamere av stemningen og riggingen i salgs- og kjøpssituasjonen. Det er ikke lurt.

Derfor håper jeg på at folk flest får opplæring i personlig økonomi. Opplæring i offentlig regi. At det blir kompetansemål i reviderte fagplaner som snart rulles ut fra direktorat, departementer og politikere. For i vårt land er det nå forbrukerøkonomene som råder grunnen. De er i alle banker. Og de gjør en god jobb for sin arbeidsgiver. Men de kan ikke råde grunnen alene.

Det er et politisk ansvar å lære opp barn og unge, og voksne, til å håndtere sin egen lommebok. Noe annet er uforsvarlig. Når jeg leser overskrifter i tabloide aviser at folk tar opp forbrukslån for å gi arv til egne barn, er det knapt til å tro.

I boligmarkedet, som i andre markeder, vil de rike klare seg. Det er de uten midler som får blø. Norge er et rikt land, men også her er det store forskjeller mellom folk. Og mange «vanlige folk» har store lån og antagelig større lån enn hva som er sunt i det lange løp, og med økning i renten. Sentralbanksjef, politisk elite og andre eliter må tenke langsiktig i rentepolitikk, boligpolitikk og utdannelsespolitikk.

Ragnarok vil vi alle helst unngå. Da må vi passe på at de mest utsatte blant oss ikke «går amok» i boligmarkedet eller i andre markeder som er på kokepunktet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.