Tiden der det var noe til alle på statsbudsjettet er over. I den forbindelse kjører DN nå en artikkelserie på lederplass om hvordan politikerne kan omprioritere for å få mest mulig velferd og velstand for pengene. Jeg foreslår at vi begynner med en av de lavthengende fruktene: BSU-ordningen må bli mer treffsikker.

BSU-ordningen gir i dag unge boligeiere om lag 500 millioner i skattelette for å hjelpe de inn på et boligmarked der de allerede er etablert. Vi snakker altså om skattesubsidiert boligsparing for boligeiere! Fornuftig? Nei.

I ytterste konsekvens så kan det faktisk virke mot sin hensikt ved å være prisdrivende og gjøre terskelen enda høyere for dem som står utenfor boligmarkedet.

En Ipsos-undersøkelse fra 2017 viser imidlertid at BSU-ordningen er meget populær. Hele 92 prosent av befolkningen støtter ordningen. Gammel som ung, på tvers av partitilhørighet. Så la det være klart: ordningen bør bestå. Det er en av de få subsidiene som faktisk hjelper de som står utenfor boligmarkedet. Ordningen er allikevel overmoden for en endring.

I dag sparer om lag 135.000 boligeiere i BSU. De mottar 42 prosent (cirka 500 millioner av 1,2 milliarder) av skattelettelsen i ordningen ifølge tall fra SSB. Disse midlene bør heller brukes til å hjelpe de som faktisk sparer til bolig. Dette argumentet får ekstra tyngde i en tid der «foreldrebanken» stadig ser ut til å bli en viktigere faktor for førstegangskjøpere.

En endring av BSU-ordningen fremstår dermed som boligpolitikkens kinderegg:

1. Regjeringen «sparer» 500 millioner.

2. Vi vil få større effekt av andre boligpolitiske tiltak.

3. Det reduserer sosiale skjevheter i BSU-ordningen, noe som kanskje er det største ankepunktet mot ordningen.

Å frigjøre en halv milliard på omlegging av BSU-ordningen burde egentlig være en no-brainer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.