DN hadde nylig en interessant artikkel om Claudia Antwi-Adjej Hedegaard og hennes vanskeligheter med å bli kalt inn på intervju på grunn av navnet sitt. Det gledelige er at hun nå er en del av lederteamet i Aker Energy.

Debatten om selskaper, og kanskje spesielt rekrutteringsselskaper, som ikke ansetter mennesker med utenlandske navn, vil ingen ende ta. Vi leser og hører historier fra personer med utenlandske navn og hvordan de erfarer å bli diskriminert på grunn av navnet sitt. Det er leit å se slik diskriminering i 2019 og absolutt på tide at selskaper som diskriminerer blir litt mer voksne og lærer seg å forstå den verden vi i dag lever i.

Claudia Antwi-Adjei Hedegaard er leder for organisasjonsutvikling i Aker Energy, Hun fortalte under DN-arrangementet «Cash is QUEEN» hvorfor hun tidligere i karrieren så seg nødt til å bytte navn.
Claudia Antwi-Adjei Hedegaard er leder for organisasjonsutvikling i Aker Energy, Hun fortalte under DN-arrangementet «Cash is QUEEN» hvorfor hun tidligere i karrieren så seg nødt til å bytte navn. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Diskriminering på grunn av navn berører ikke kun utlendinger, men det er faktisk svært så skadelig for de selskaper som diskriminerer. Deres fremtid og suksess står i fare for å ikke materialiseres.

Hvorfor er det på tide å åpne øynene og våkne?

La oss se litt på fordelene med å ha mangfold i selskapet ditt:

  • Bedre og bredere spekter av kompetanse å velge fra
  • Bedre forutsetninger for å ta selskapet internasjonalt
  • Bedre forutsetninger for å sikre et bredere kundepotensiale
  • Bedre muligheter for å sikre seg norske ansatte, spesielt fra generasjon Z som ønsker å arbeide i et miljø med mangfold
  • Bedre arbeidskultur som reduserer risikoen for at mange sier opp

Mine spørsmål til selskaper som diskriminerer på grunn av navn er:

  • Vil du virkelig gå glipp av muligheten til å ansette en stjerne bare på grunn av personens navn?
  • Vil du tillate at mennesker må gå til det steget og endre navnet sitt, noe som er kjært for dem?
  • Er du villig til å risikere selskapets videre vekst på grunn av ignorante holdninger som baserer seg på uvitenhet?
  • Ønsker du virkelig å ødelegge noens karriere bare fordi personen har et navn som virker fremmed?
Hodejeger Erik Falk Hansen.
Hodejeger Erik Falk Hansen. (Foto: Gunnar Lier)

La oss huske at noen av de største og ledende selskapene i Norge har stort mangfold blant de ansatte. Dersom disse selskapene får det til, ja, da burde du også få det til.

Mangfold er ryggmargen i å bygge et selskap og ta selskapet internasjonalt. Det er ryggmargen i å skape en arbeidsplass som folk trives i. Nå er det på tide å innse dette og ta grep.

Har du opplevd diskriminering på grunn av navn? Fortell om dine erfaringer til DN her. Følg debatten videre på DN Kvinner.

Les også om hvordan Claudia Antwi-Adjej Hedegaard tok navnet til en kjent, norsk fotballprofil – og om hennes karrieretips.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.