Jeg leste Terje Erikstads kommentar «De unges uforståelige pessimisme» og ble skuffet over hvor lite forståelse han har for den yngre generasjonen. Jeg prokrastinerer derfor masteroppgaven min litt med å komme med noen poenger for hvorfor unge ser så mørkt på fremtiden.

Erikstad legger frem noen gode poenger om økt velferd og produktivitet i samfunnet som vi kan dra nytte av i fremtiden, men han viser ingen forståelse over de problemene mange unge møter i samfunnet. Først og fremst stigende boligpriser som har priset unge og single førstegangskjøpere. Leiligheter på 18 m² uten eget toalett går for over to millioner kroner og gir ikke mye glede for den unge låntageren som må betale en astronomisk kvm-pris for noe som kan beskrives som en liten fengselscelle.

Samtidig trenger man gjerne foreldre som kausjonerer for seg slik at man kan komme seg inn «bakdøren» til boligmarkedet. Vi som ikke har denne muligheten? Vel, vi kan jo leie et sted for halve lønnen vår.

Dersom jeg var smart nok til å kjøpe en bolig da jeg var ett år gammel hadde jeg kanskje ikke vært så negativ til fremtidsutsiktene.

Vi kan jo også se på økonomien til den yngre, uforståelige generasjonen gjennom pandemien. Stadig blir vi minnet på hvor mye dårligere råd studenter har fått gjennom pandemien. Vi har ikke fått noe betydelig statlig støtte (ikke prøv å si at et lån er statlig støtte når bedrifter har fått millioner i gratis penger for å dekke tapte inntekter).

Samtidig blir vi bedt om å holde oss unna alle vennene våre og bare omgås online. Førsteårsstudenter kjenner ikke engang sine egne medstudenter mens de enten sitter på studenthybel, som koster godt over halve beløpet fra lånekassen, eller på barnerommet hos mamma og pappa. Alt dette i kombinasjon med at de ikke kan jobbe for å dekke utgiftene sine.

Er det rart at man får et negativt fremtidssyn når man sitter isolert, trangt og har dårlig råd?

Flere og flere studier peker på at den mentale helsen hos unge er blitt betydelig dårligere over det siste året som følge av tiltakene for å redusere smitte. Det er likevel blitt gjort lite for å forbedre psykologtjenestene for studenter.

Det skal sies at vi har gode velferdstilbud i Norge. Vi har god levestandard, god helse, gode arbeidsrettigheter, høye lønninger som går hånd i hånd med de mange andre fordelene det er med det norske statsborgerskapet. Men å si at det er uforståelig at unge er pessimistiske til fremtiden?

Det viser ekstremt lite forståelse over realiteten dagens unge møter sammenlignet den «boomer»-generasjonen møtte da de var på samme alder. Da jeg leste Terje Erikstads artikkel, ble jeg rett og slett provosert over hvor ignorant den var. Men det var kanskje poenget?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.