I DN 1. oktober skriver Øyvind Thomassen, førsteamanuensis ved Institutt for foretaksøkonomi ved NHH, at Høyre ikke lykkes med å være partiet som fremmer «en sunn og ansvarlig markedsøkonomi», og samtidig står imot store private særinteresser («de rike»).

Men Høyres «problem» er vel heller at nesten alle partiene på Stortinget fremmer en sunn og ansvarlig markedsøkonomi, med et par unntak på venstresiden. Høyres problem har vært retorikken i valgkampen, der venstresiden har lykkes med å male et bilde av at Høyre er partiet for «de rike» mens venstresiden er for «vanlige folk».

Det som er spesielt i Norge, er at de fleste er enige i at en progressiv beskatning er rettferdig. Selvfølgelig ønsker man å betale minst mulig skatt selv, men det er få som argumenterer mot en progressiv beskatning. Derfor dreier formuesskattedebatten seg om noe annet enn omfordeling; den handler om hvorvidt formuesskatt på «arbeidende kapital» er fornuftig næringspolitikk.

Det er derfor skivebom når Thomassen skriver at Høyre bruker «hensynet til arbeidsplasser og små bedrifter i en argumentasjon som etter alt å dømme er vikarierende». Hensynet til arbeidsplasser, små bedrifter og norsk eierskap er nettopp hovedargumenter mot formuesskatt på «arbeidende kapital». Med 607.316 stemmer ved stortingsvalget, er også Høyre et parti for «vanlige folk», men med et annet syn enn venstresiden på hva som er god næringspolitikk.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.