Ut av distriktene kommer Linda Hofstad Helleland med en digitaliserings-tweet 10. februar: «Bli med på en prat om ny Stortingsmeldingen om datadrevet økonomi og innovasjon! Vi er i innspurten. Vil gjerne høre dine innspill. I kveld kl. 20. @joinclubhouse».

Det er flott at man ønsker en åpen diskusjon rundt bruk av data i staten. Data som burde være mer åpne og standardiserte. Men når regjeringen inviterer til diskusjon, må det gjøres slik at det er tilgjengelig for alle. Det er ikke appen Clubhouse, som er den valgte plattformen for diskusjonen, et eksempel på.

Espen Antonsen
Espen Antonsen

Som flere har fått med seg, må man inviteres for å bli med.

Hvorfor halve gründer- og medie-Norge går av skaftet for en invitasjon til en app som fremstår som en blanding av en dårlig redigert podkast fra folk med mer tid til å prate om ting enn å gjøre ting, forstår jeg ikke helt, men uansett er det slik at de fleste ikke har tilgang til denne plattformen, siden man må inviteres for å delta.

Og tilgjengeligheten er ikke bare begrenset i form av medlemskap – Clubhouse er kun tilgjengelig på Iphone. Halvparten av norske borgere kan dermed ikke bli med i diskusjonen til Helleland.

Dette er ikke bare et demokratisk problem, slik Jon-Wessel Aas fremhever på Twitter:

«Jeg er ikke overbevist om at @regjeringen ved å invitere til offentlig debatt på en lukket, privateid plattform, som så godt som ingen borgere har tilgang til, legger «forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale», som Grunnloven § 100 foreskriver».

Det strider nok også mot forskrift om universell utforming. En forskrift som Digitaliseringsdirektoratet fører tilsyn med, og som ligger under departementet til Helleland.

Et annet problem med å kreve bruk av Clubhouse for å delta i en demokratisk debatt, er at applikasjonen selv helt åpenbart bryter med personvernforordningen. Veksten og bruken til Clubhouse er basert på invitasjoner. Skal man invitere noen, slik Helleland er blitt, så må man gi applikasjonen tilgang til kontaktlisten på telefonen. Den lastes opp til servere i USA og det opprettes skyggeprofiler for alle i kontaktlisten til den som inviterer.

Hvis Helleland har invitert noen, så ligger altså alle i kontaktlisten til ministeren i en database i et land utenfor EU. I så fall er nok dette i seg selv noe Datatilsynet bør se nærmere på. Ironisk nok på bakgrunn av en diskusjon om datadrevet innovasjon.

Dette viser at ministeren ikke har forstått sin rolle eller har satt seg inn i plattformen hun bruker.

Kanskje det er på tide at vi får en digitaliseringsminister som ikke er opptatt med distriktsutvikling?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.