Hvorfor ligger ikke digitaliseringsministeren under Finansdepartementet?

Vi er mange som jobber med teknologi, innovasjon og digitalisering som har vært positive til utnevnelsen av en digitaliseringsminister og deretter den raske opprettelsen av et digitaliseringsdirektorat gjennom sammenslåingen av Altinn og Direktoratet for forvaltning og IKT.

Hvordan skal det nye direktoratet innfri de skyhøye forventninger som vil komme i kjølvannet av ny digitaliseringsstrategi for offentlig sektor, som skal legges frem i juni?

Penger er makt – ikke minst i offentlig sektor. I Danmark har Digitaliseringsstyrelsen siden opprettelsen i 2011 ligget under Finansministeriet. Det har gjort at de har sittet tett på et tungt departement med stor gjennomslagskraft og har dratt nytte av det for å drive gjennom endringer.

Danmark har da også scoret svært godt i internasjonale undersøkelser om digital modenhet, og toppet listen over EU-landenes digitale økonomi i 2018. Hakk i hæl følger Finland, der statlig digitalisering også styres av Finansdepartementet.

I Norge har Difi vært et fagorgan for Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) og Nærings- og fiskeridepartementet. For sistnevnte er olje og fisk det viktige. For KMD er det distriktspolitikk.

Dersom vi virkelig ønsker å se Digitaliseringsdirektoratet som en kraftfull aktør som både tilrettelegger og gjennomfører, så ville jeg ønsket meg en likestilt statsråd med Siv Jensen i Finansdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.