I lederen 4. februar rakker Dagens Næringsliv ned på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums strømutspill, hvor han retter skytset mot det internasjonale strømmarkedet og elavgiften. Jeg mener DN er blind for at elavgiften er irrasjonell og usosial, mens Vedum er blind for verdien av utlandet.

Strømprisen er ikke primært høy nå fordi vi har et strømmarked som er koblet til utlandet, slik Vedum hevder. I fjor hadde vi tidenes laveste strømpriser, også da med internasjonal strømhandel. De lave prisene oppsto uten at et velfungerende marked fikk applaus.

Men Sp-lederen har rett der Dagens Næringsliv er ignorant. El-avgiften er irrasjonell, usosial og håpløst utdatert. Strøm er en livsnødvendighet som folk betaler både moms og avgift på, og det skilles ikke mellom rik og fattig. Da elavgiften ble innført på 1950-tallet, var strøm en luksusvare de rike brukte mest av. I dagens samfunn trenger absolutt alle strøm, og elektrifisering et av våre viktigste klimatiltak. Alle skal ha råd til å ta kloke elektriske valg i sin hverdag.

For å få frem hvor absurd elavgiften er, kan du forestille deg at finansminister Jan Tore Sanner varsler en helt ny avgift på databruk. Den eneste begrunnelsen er at staten trenger mer inntekter. For hver gigabyte du laster ned må du betale 16,69 øre til staten. Vi skjønner alle at det ville blitt ramaskrik uten like.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.