Visste du at under én prosent av norske start-up-investorer er kvinner? Om den neste Facebook, Uber eller Google kommer herfra, får norske kvinner en forsvinnende liten del av kaken. Det betyr ikke bare mindre utbytte, men også skremmende lite makt til å bestemme over fremtiden i norsk verdiskaping.

Norsk likestilling har hatt mange faser: retten til å stemme ved valg, retten til å bestemme over egen kropp, retten til lik lønn og like muligheter. Norge er et foregangsland for kvinnelige ledere i politikken, og de siste årene vi fokusert på kvinneandelen i norske styrerom.

Sigrun Syverud i Fjong.
Sigrun Syverud i Fjong.

Men i næringslivet er det til syvende og sist pengene som bestemmer. Under en tredjedel av aksjene på Oslo Børs eies av kvinner. Det inkluderer alle arvinger, fondssparere og de som fikk Statoil-aksjer til dåpen. Andelen kvinner som aktivt investerer i fremtidige norske vekstbedrifter er knapt én prosent. Hvem skal vi skylde på når morgendagens generalforsamlinger fortsatt er gutteklubber?

Ikke bare et kvinneproblem – et innovasjonsproblem

Hvordan finner norske gründere seg i at 50 prosent av alle potensielle medeiere ikke investerer? Når kvinner kjøper en større del av aksjekaken, blir jo hele kaken større!

Norske kvinner har høy utdannelse og sitter på erfaring og kompetanse som kan hjelpe start-ups videre. Forskning viser at kvinner generelt sett tar bedre risikovurderinger og forretningsavgjørelser. De engasjerer seg i bærekraft og samfunnsspørsmål. Det er nettopp den typen eiere oppstartsbedrifter trenger.

Sko og vesker er ikke investering!

Jeg hører altfor mange jenter og damer si: «Jeg har investert i en ny veske». Det er synd. Å kjøpe en veske er det motsatte av å investere. Det er forbruk. Reelle finansielle investeringer er fortsatt assosiert med menn i dress.

Ny teknologi har senket terskelen for å ta inn mange investorer, som igjen muliggjør investeringer med lavere inngangskapital. De fleste kan ta seg råd til å investere under 10.000 kroner, hvis de prioriterer det. Det gjør de også lurt i, om de vil ha en balansert portefølje. Automatisering gjør rapportering enklere. Du trenger ikke være spekulant på heltid for å bli medeier i nye bedrifter.

I dag er det, ifølge forskning, kultur og kunnskap som er de viktigste barrierene for å få flere kvinner på aksjonærlisten. Dermed blir vårt viktigste tiltak for å få likestilling på generalforsamling å få flere kvinner til å føle seg hjemme der.

Konsument + investor = konvestor

For to år siden startet en tidligere kollega og jeg selskapet Fjong. Vi har laget en slags «Netflix for klær», en portal der alle kan leie kjoler og kvalitetsplagg. Brukerne kan også leie ut sine egne antrekk. Våre kunder er også leverandører – og stolte ambassadører. I løpet av de to årene har vi hatt en fantastisk vekst.

For oss er det en stor verdi at en del av dem som eier og skal ta viktige finansielle beslutninger også bruker og forstår tjenesten. Derfor jobber vi med å skape en investorkultur som er inkluderende, med aksjonærsamlinger og -informasjon som er opplærende; en slags «learning by doing» for fremtidens kvinnelige investorer.

Vi tror at medeierskap gir mersmak. Kanskje bruker våre aksjonærer avkastningen fra Fjong til nye investeringer. Da kan de bruke sine eierskapserfaringer til å hjelpe nye start-ups videre. Kanskje blir dette det nye Spotify?

I fjor satt vi dobbel norgesrekord i crowdfunding – høyest kvinneandel og høyest kvinneandel på 83 prosent! Mange av kvinnene har i ettertid gitt oss tilbakemeldinger på at de har investert i flere selskaper, etter at de investerte i Fjong. Det tyder på at terskelen for å komme i gang er høyest, deretter går det lettere!

Dagens oppstartsselskaper er morgendagens børskjemper. De blir flaggskipene i fremtidens nærings- og samfunnsliv. I dag kvoterer vi kvinner inn i styrerommene, men ingen politiker kan beslutte hvordan kvinner bruker pengene sine. Og til syvende og sist er det aksjonærenes stemmer på generalforsamling som teller.

Vi har alle interesse og ansvar for å motivere og rekruttere flere kvinnelige aksjonærer. Norge går ikke bare glipp av pengene til 50 prosent av potensielle investorer. Vi går glipp av hodene deres også.

***

Hvorfor er det så få kvinnelige investorer også i aksjemarkedet? Har testosteron noe med saken å gjøre?


Hør siste episode av DN-podkasten «Finansredaksjonen».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tre gründere om forbilder, utfordringer og mørkemenn på nettet
- Det har vært en fiasko av et privatliv. Men jeg kan ikke skylde på gründerskapet.
01:37
Publisert: