Mandag 31. mai trykket DN en reportasje om sysselsettingen i dagligvarebransjen under pandemien. Det har vært gode tider i bransjen nå når svenskehandelen har vært nede.

Perspektivet i artikkelen godt hjulpet av Virke og Norgesgruppen er at avgiftene må ned for at de stakkars butikkansatte skal kunne beholde jobben. NRK Dagsnytt videreformidlet saken med samme standpunkt: Det er statlige avgifter som er årsaken til grensehandelen. Uken etter kommer Listhaug med krav om avgiftskutt for å stoppe grensehandelen. Hvorfor nevnes ikke avansen?

Uken etter kan Frp innkassere en politisk seier for å demme opp for grensehandelen med å sette ned avgifter på alkoholfri drikke i revidert budsjett.

Man kan ikke si annet enn at pressen og Frp opptrer som dagligvarebransjen nyttige idioter. Listhaug står frem som om hun har makt til å bestemme prisen i butikken. Og media er servile og glemmer å følge pengene.

Det man kunne forvente av det mattekyndige DN, er at de regnet ut hvor stor andel av prisdifferansen som skyldes avgifter og hvor mye som skyldes andre forhold, som lønnsforskjeller og avanse. Meg bekjent er det ikke særlige avgifter på vann, som er tre ganger så dyrt i Norge som i Sverige. Og bare syv av 35 kroner for en flaske Corona skyldes alkoholavgift. Resten er bondefangeri. Det er en årsak til at den bransjen er styrtrik.

Norgesgruppen har brukt «avgifter» som retorisk lobby i 20 år, og vil fortsette med det i all tenkelig fremtid, mens de ler hele veien til banken. Min hypotese er at hvis pressen og Konkurransetilsynet hadde gjort jobben sin ville man kunne øke avgiftene og likevel kunne fått lavere priser. Det er vel ingen med kunnskap om markedet som faktisk tror at Kiwis «Vi gir oss aldri på pris!» handler om forbrukerne?

Mitt andre spørsmål er om det var DNs journalister eller redaktører som initierte saken, eller om de fikk en tilrettelagt pakke fra Norgesgruppens lobbyavdeling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.