I DN 6. november gir Daniel Sørli tilsvar på min kommentar noen dager tidligere. Han spør avslutningsvis retorisk: «Er det greit at lederen i Rådet for legeetikk selv bryter med de etiske reglene?» Dette krever en oppklaring fra min side. Jeg har ikke hatt noe ønske om å kritisere legene ved Dr. Dropin eller arbeidet de gjør. Jeg skriver da også: « Det er selvfølgelig ikke noen grunn til at en privataktør ikke kan bli meget god til å vurdere livmorhalsen og ta gode og riktige prøver.»

Og, jeg kan godt presisere: Legene Dr. Dropin as engasjerer ved sine klinikker, må antas å gjøre så godt arbeid som deres kompetanse og erfaring og Dr. Dropin as sine rammebetingelser tillater.

At legene, når de tar celleprøver i et nasjonalt screeningprogram, følger retningslinjene, skulle bare mangle.

Dr. Dropin as er et selskap som driver kommersielt og der eierne forventer avkastning av sine investeringer. Forretningsideen synes å være lett tilgjengelige legetjenester til en rimelig pris. For å få til dette, leier Dr. Dropin as inn leger. Det betyr, at når man bestiller time hos Dr. Dropin as, får man time hos en for pasienten tilfeldig lege.

Det er altså ikke legene som leier seg ut til Dr. Dropin as jeg kritiserer, men svakheter ved konseptet
Svein Aarseth

I Dagens Medisin 5. november skriver Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, om verdien av en fast lege. Et allmennmedisinsk honnør-akronym er KOPF – kontinuerlig, omfattende, personlig og forpliktende. Det er her kvaliteten og den medisinske merverdien skapes. Klev skriver: «Det er godt dokumentert at det er en direkte sammenheng mellom varigheten av fastlege-/pasientrelasjonen og dødelighet. Jo bedre legen kjenner deg og dine utfordringer, desto bedre livskvalitet og helse oppnår du. At lege og pasient kjenner hverandre, gir også bedre behandlingsetterlevelse og bedre forebyggende resultater.»

Firmaet hevder på sine nettsider: «lrfDr. Dropin kan hjelpe deg med et bredt spekter av medisinske problemstillinger – de samme problemstillingene en fastlege eller legevakt kan hjelpe deg med.»

Da må firmaet tåle at det måles mot fastlegeordningen.

Det er altså ikke legene som leier seg ut til Dr. Dropin as jeg kritiserer, men svakheter ved konseptet. Dette tror jeg Daniel Sørli har skjønt at jeg mente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.