Olje- og energiminister Tina Bru lover skjerpet oppfølging av Equinor. DNs leder 11. juni mener at ekstern granskning av Equinors virksomhet i USA er det riktige. Equinor gir PwC i oppdrag å undersøke USA-satsingen.

Equinor følger opp praksisen fra to av våre andre (del-) statlige flaggskip. I 2015 og 2016 var både Telenor og DNB i hardt vær på grunn av forbindelsene til russiske Vimpelcom og Panama Papers. Begge selskaper var lynraske med å engasjere Deloitte og Hjort.

Konklusjonene fra de to advokatfirmaene var forbausende like. Det hadde ikke skjedd noe ulovlig, men det var utvist litt frynsete etikk som ga grunnlag for læring.

Equinor følger samme oppskrift, men har i motsetning til Telenor og DNB vært forbausende trege med sitt engasjement av PwC. Likevel kan man med stor sannsynlighet anta at resultatet blir det samme – litt frynsete etikk, men godt grunnlag for læring.

Styreleder Jon Erik Reinhardsen og konsernsjef Eldar Sætre gir da også uttrykk for at Equinor skal sikre læring fra USA-erfaringene i DN 10. juni.

I et innlegg i DN for fire år siden viste jeg til at Telenor og DNB sto i et klientforhold til sine granskere (DN 24. september 2016). De ville derfor ikke beskylde oppdragsgiverne for lovbrudd. All den tid klientforholdet var av tung økonomisk karakter fremsto en uhildet granskning som en illusjon.

Det riktige måtte være at eier, i dette tilfelle statsråd Monica Mæland, iverksatte sin egen granskning.

Jeg pådro meg flere advokaters store vrede, der de i motinnlegg i DN ga meg skikkelig på pukkelen. Jeg ble fortalt at jeg var svært ufin som kunne reise tvil om advokatfirmaers rettskaffenhet.

Mitt innlegg vakte likevel en viss interesse i DN, som skrev at jeg hadde et poeng fordi penger smører godviljen hos folk og skaper lojalitet. DN viste også til at rapportene ble brukt flittig av både Telenor og DNB til renvasking i offentligheten.

Les også: Husgranskerne dn+

Det svært betenkelige med granskning av denne typen er at konklusjonene får en nærmest rettskraftig karakter. På denne måten privatiseres granskningen og styres av oppdragsgiver. Jeg ser for øvrig det samme fenomen gang på gang i varslersaker. Arbeidsgiver engasjerer granskere og faktaundersøkere og formulerer mandatet på en slik måte at de oppnår det resultater de ønsker.

Kari Breirem
Kari Breirem (Foto: pressebilde)

Det blir spennende å følge den videre utvikling i Equinor-saken. Har et tap på enorme 200 milliarder kroner sin årsak i uforstand, eller er det andre forhold av mer kritikkverdig karakter inne i bildet?

Det svaret er jeg overbevist om at PwCs undersøkelse ikke kommer til å fortelle oss. De forhold som DN har avdekket i Equinors USA-satsing, formelig roper på ekstern granskning. En reprise av Telenor og DNB-sakene må unngås.

Jeg håper at statsråd Bru ikke er unnfallen og at hun følger i statsråds Mælands fotspor.

Det er ikke første gang Equinor er i urent farvann. Det er en tilstand de har delt med Yara, Hydro, Telenor og DNB i det siste tiåret.

Hva har disse selskapene felles?

Staten er storaksjonær.

Kanskje tiden er inne for å se nærmere på hvordan staten som eier skal bli i stand til å ivareta sitt ansvar i lys av den ukultur som gjentatte ganger er avdekket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.