Dagens Næringsliv bidrar til spredning av en seiglivet myte i sin leder 25. november: «Før avstemningen i 1994 spådde tilhengerne av EU-medlemskap børsuro, utflagging og krise hvis Norge sa nei.»

Ja-sidens advarende pekefinger var i all hovedsak rettet mot det alternative samfunn nei-siden fremholdt som sitt politiske alternativ. Alle som er gamle nok vil huske at Senterpartiet og SV snakket mye om å stake ut en annen kurs for Norge, der EUs fire friheter ikke skulle ha noen plass.

Ingen malte med bredere pensel enn Per Olaf Lundteigen: «Vi må legge toll på både import og eksport. Norge kan bli sjølforsynt med vaskemaskiner, kjøleskap, badekar, barnevogner og stearinlys.»

SV-legenden Finn Gustavsen sa en gang at «vi vant i 1972, men vi har tapt hver dag etterpå.» Nei-siden var i 1994 opptatt av at dette ikke skulle gjenta seg. Men hva har skjedd?

Siden 1972 har vi hatt 12 stortingsvalg. Samtlige av disse valgene har gitt et flertall på Stortinget som ikke har villet gå denne alternative veien. Nei-siden har fortsatt med å tape alle andre dager. Dette er selvfølgelig hovedgrunnen til at Norge har klart seg relativt godt utenfor EU.

Gjennom EØS-avtalen er Norge nesten helt integrert i EU. Det er en manglende norsk stol ved alle møtebord i EU og manglende norsk stemmerett i EUs organer som er de klart viktigste forskjellene mellom Norge og de fullverdige EU-landene.

Vi er helt med, som en annenrangs stat i Europa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.