I Dagens Næringsliv den 22. juni ga Tord Dale, leder for bærekraft i Hovedorganisasjonen Virke, et motinnlegg til vårt innlegg 10. juni. Vi takker Dale for sin kritikk og er som ham opptatt av å heve kunnskapen om EUs miljøpolitikk og tekstilstrategi.

Kirsi LaitalaNorway
Kirsi LaitalaNorway (Foto: 2165)

Strategien inneholder flere virkemidler. «Product Environmental Footprint» (PEF) er ikke ferdig utviklet og Forbruksforskningsinstituttet Sifo bidrar i den tekniske komiteen som utvikler reglene for tekstiler i EU. Derfor vet vi at reglene i nåværende form truer naturmaterialer (inkludert bunaden og andre tradisjonsklær) gjennom å kåre plast som mer miljøvennlig.

Ingun Grimstad Klepp Norway
Ingun Grimstad Klepp Norway (Foto: 2165)

PEF er basert på tall fra Higg Index, et bransjeverktøy som Forbrukertilsynet har konkludert med at er ulovlig å bruke som grunnlag for markedsføring i Norge. Heldigvis vil dette få konsekvenser for PEF, ikke minst nå som planen om å bruke Higg Index som miljøinformasjon til forbruker er trukket.

Vi har nettopp levert vårt innspill til EUs økodesigndirektiv. Det er riktig som Dale påpeker at forslaget har en setning om at økodesignkravene skal ta hensyn til produktets bruksegenskaper. Men å måle dette for klær er vanskelig, og blir det som i PEF er det ikke kunnskap om forbruk, men den globale tekstilindustrien selv som får definere dette.

debatt Tone Skårdal Tobiasson, forfatter og journalist
debatt Tone Skårdal Tobiasson, forfatter og journalist

Det er også få miljøfordeler ved å bruke resirkulerte tekstiler når faren for spredning av miljøgifter og mikroplast er stor. Å kreve resirkulert innhold på produkt eller bedriftsnivå vil fort få katastrofale følger og favorisere plast ytterligere.

Og nei, 80 prosent av miljøavtrykket avgjøres ikke i designfasen – det er en vandremyte på linje med andre tall som EU tar ut av løse luften. Bruk av slike tulletall illustrerer EUs manglende vilje til å ta kunnskapsgrunnlaget for politikkområdet på alvor og se betydningen av andre aktører enn industrien selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.