Revolusjonen pågår

I DN 21. september skriver Christoffer Hernæs i innlegget «Fintech – revolusjonen som uteble» om at blokkjederevolusjonen uteble: Hvor ble det av disse endringene som «skulle gjøre banker overflødige?»

«Famous last words», skriver jeg.

I 2017 sa J.P Morgan’s sjef, Jamie Dimon, at bitcoin er juks og kommer til å forsvinne. To år senere lanserte J.P Morgan sin egen kryptovaluta. Desentralisert finans (Defi), altså kryptobaserte banktjenester som å låne penger, låne ut penger, eller gjøre handler mellom bedrifter eller individer har kommet for å bli. Istedenfor at det skal være finansielle organisasjoner som prosesserer og kontrollerer hvem som sender penger hvor og til hvilket formål, skjer det i Defi automatisk. Ingen mellommenn, ingen innsyn med mindre du ønsker det selv, ingen banker. Det er dette som er revolusjonen. Men revolusjoner gir sjelden en forvarsel at de kommer.

Jeg liker at Hernæs brukte ordet revolusjon. Jeg har selv studert politiske bevegelser i flere år på universitetet, blant annet under Cihan Tugal ved University of California, Berkeley. Tugal skriver blant annet om den arabiske våren. Den arabiske våren var svært interessant for den tok nemlig samtlige akademikere og statsvitere på sengen. Ingen forutså at det var nettopp der revolusjonen kom. Men når sinnet først hadde spredt seg fra Tunisia, var det ingen vei tilbake.

Slik er det gjerne med store omveltninger. De er uforutsigbare. Selv om det blir litt urettferdig å sammenligne det tradisjonelle finansielle systemet og bankvesenet med de brutale diktatorene i Midtøsten i 2011, er det likevel noen likheter. Som diktatorer, ønsker finansielle institusjonene å tviholde på makten så de kan maksimere sin egen profitt og forbli ved makten.

En sjelden gang hender det at slike diktatorer blir utfordret nedenfra. Et enormt sinne sprer seg i befolkningen, en gnist, og plutselig fylles gatene av mennesker som ønsker frihet, demokrati og andre grunnleggende menneskerettigheter. Etter finanskrisen i 2007/2008 oppsto det et bredt sinne i den amerikanske befolkningen. Ettersom det var de samme grådige finansielle institusjonene som skapte finanskrisen i utgangspunktet, som amerikanske myndigheter berget i den største redningspakken noensinne, skapte mye sinne.

Det ledet til Occupy Wall Street, hvor tusenvis av unge samlet seg i Zucotti Park utenfor noen av verdens største banker, i New York. «Banks got bailed out, we got sold out», ropte folkemengdene. 15. oktober 2011 deltok demonstranter i hele verden for å protestere mot grådigheten til ledende finansielle eliter og politikerne som reddet dem.

Dermed er det treffende at bare timer etter Hernæs erklærer «revolusjonen» for død, skriver Aftenposten om milliarder av kroner som er blitt hvitvasket i Norges største bank, DNB. Selv om dette kanskje ikke er gnisten som leder til omveltning av den tradisjonelle bankvesenet, er det overraskende at sistnevnte har så mange støttespillere. Det virker som om Hernæs har totalt glemt det sinne som bidro til at kryptovalutaens mor, bitcoin, ble utviklet i det hele tatt.

Revolusjonen er heller ikke så fjern som Hernæs gir uttrykk for. Som 24-åring kan jeg få et Swipe-kort i posten innen et par dager. Deretter kan jeg laste opp med kryptovaluta og begynne å bruke med en eneste gang. Der de tar Visa, tar de nå kryptovaluta-baserte kort som Swipe.

Det finnes også indeksfond, kontrollert av kunstig intelligens, bestående utelukkende av andre kryptovalutaer. Avkastningen er enorm. Man kan i tillegg låne ut penger, eller samle større summer kryptovaluta med andre mennesker å låne ut til andre. Med andre ord, i Defi er det du som er banken.

Det er heller ikke lengre ønskedrøm, det er her nå. Spørsmålet er om man er tidlig «adopter», eller om man er sen. Det er enda en revolusjon som foregår i det stille.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.