Jeg har siden jeg tiltrådte som leder for Oljefondet brukt mye av tiden min på å snakke med ansatte og analysere fondets resultater. Jeg leser derfor til min forundring at Halvor Hoddevik og Richard Priestley skriver i DN onsdag at Oljefondet ikke har levert meravkastning fra den aktive forvaltningen.

Ingenting er fjernere fra sannheten enn dette.

Fra starten i 1998 frem til i går ettermiddag har fondet levert en meravkastning på 25 basispunkter per år. Dette er ikke avkastning som kan risikojusteres bort. Det har også tidligere blitt slått fast i en omfattende rapport skrevet på oppdrag fra Finansdepartementet i 2018 – og som DNs Bård Bjerkholt konkluderte: «Oljefondets aksjeforvaltning har faktisk vært god butikk».

Dette er penger som kommer det norske folk til gode.

Det å gjenta en usannhet år ut og år inn gjør den ikke til en sannhet.

Et innslag av aktiv forvaltning er også en viktig forutsetning for å være en aktiv eier. Det er en del av Oljefondets mandat som er nedfelt av Stortinget.

Å være en aktiv eier har vært særlig viktig i 2020. Vi som investor har for alvor sett hvordan selskapene har blitt stresstestet og god og tett dialog med selskapene har vært essensielt. Og akkurat det gleder jeg meg til fortelle DNs leser mer om i en kronikk på førstkommende mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.