Regjeringen har gitt banker og finansinstitusjoner nærmest ubegrenset tillit når samfunnet skal forsøke å hjelpe alle som er komme i økonomiske problemer på grunn av koronaviruset. Bankene skal stå i førstelinjen for å løse en finansiell krise som kan få store og lange negative konsekvenser for samfunnet.

Finansminister Jan Tore Sanner kan ha rett i at det er banker som kan kredittvurdering. Likevel vil jeg stille spørsmål om de fortjener en så ubegrenset tillit. Tenker finansinstitusjonene nå på samfunnets beste, eller er de først og fremst ute etter å sikre sin egen inntjening? Deltar de i dugnadene?

Et par eksempler fra forrige uke gjør meg betenkt over hvordan bankene vurderer egen rolle i det dramaet som nå utspiller seg.

  • Når Norges Bank handler kvikt med å sette ned styringsrenten, sier en nesten kollektiv finansnæring at de trenger seks uker for å gjennomføre rentenedsettelsen. I normale tider er det sikkert godt bankhåndverk. I krisetider som nå er det en ren provokasjon. Det er et kraftfullt signal til det norske folk at dugnaden ikke gjelder for alle. Forrige uke begynte en del finansinstitusjoner å sende ut meldinger at belåningsverdier for aksjer senkes i løpet av fem dager. En aktør som Nordnet har invitert kunder til å ta opp lån med sikkerhet i aksjene som kjøpes. Rett før helgen sendte de ut en liste over en lang rekke aksjer som vil få senket belåningsgrad fra 25. mars. Når takstene endres så raskt, er det som å helle bensin på et bål som allerede er i fullt fyr. Det er ikke tvil om hva som er riset bak speilet: tvangssalg til kurser som allerede har sunket til et bunnivå.
  • Det er som å endre låneverdien på en bolig over natten.

Dette enkle tiltaket vil forsterke den negative spiralen finansmarkedet er inne i med skyhøy kronekurs og andre problemer. I normale tider er sikkert også dette sett på som godt bankhåndverk. I krisetider som nå er det en ren provokasjon for de det gjelder. Dugnaden gjelder åpenbart ikke for alle.

Det står klart for meg at regjeringen og finansminister Sanner ikke bare kan bruke gulroten overfor bankene. Han må også være klar til å bruke pisken overfor de store og sterke, slik det var nødvendig å gjøre overfor hyttefolket.

Sanner må sørge for at bankene deltar i dugnaden ved å stabilisere situasjonen, ikke forsterke den. Bankene vil sikkert vise til at de juridisk har sitt på det tørre. Det er ikke det det handler om nå. Alle skal bidra. Forstår ikke finansnæringen sitt eget beste, må regjeringen bruke de utvidede fullmaktene Stortinget har gitt dem.

Forbud mot endring av lånetakster kan være en midlertidig vei å gå for å stabilisere. For bankfolk er slike tiltak skremmende, men nå kan det utenkelige være nødvendig. Da må det også gis tilbakevirkende kraft.

Påbud om at alle banker må sette ned lånerentene umiddelbart bør være en del av pisken. Det er et budskap som det norske folk vil forstå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.