Den siste uken har vi fått lese en rekke artikler om småsparernes hevn. En armé av gutter og unge menn utstyrt med mobiltelefoner er blitt beskyldt å destabilisere hele det finansielle systemet. Gjennom å koordinert hamstre aksjer i selskaper der store aktører vedder på kursfall, fikk gutter og unge menn fra blant annet Reddit-samfunnet Wallstreetbets aksjen Gamestop til å skyte i været. Melvin Capital, en av de store aktørene ungguttene satset imot, ser ut til å ha tapt mer enn 30 milliarder kroner.

I fjor høst skrev jeg et innlegg her i avisen om en mulig økonomisk revolusjon som brygget i det stille. Store omveltninger som den arabiske våren, tok akademikere, politikere og analytikere på sengen. Har vi nå sett den kommende revolusjonens versjon av da den unge grønnsakselgere Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv?

Olav Rosness
Olav Rosness

Reddit-samfunnet Wallstreetbets blir portrettert som en apolitisk bevegelse av gutter og unge menn uten mål og mening, som kjeder seg under lockdown. Det som snakkes om enda sjeldnere er det utbredte politiske sinnet. Det er et stort ønske om revansj mot finansielle eliter, og politikere som tillater utviklingen som USA, Storbritannia, og EU-landene har opplevd siden finanskrisen i 2008.

I likhet med finanskrisen rammer dagens økonomiske tilbakeslag de unge hardest. Arbeidsmarkedet for unge og nyutdannede er i beste fall utfordrende, og verste fall utilgjengelig. Prisene for utdannelse er høyere, og håp om å eie sin egen bolig har forsvunnet for lengst. Amerikanske milliardærer har derimot økt formuen sin med 80 prosent siden 2010, mer enn fem ganger så mye som median-husholdningen.

Jeg er «en av dem», 24-år gammel mann, vokst opp på internett og har hengt på Reddit i ti år, og advarer mot å overse det politiske budskapet. I masteroppgaven, min som jeg leverte i fjor, forsket jeg på hvor mørk mobilisering av menn på nett kan bli. Unge menn verden over opplever sinne, og sinnet kulmineres i ulike former.

Antisemittisme er en annen side av det som foregår: «Vi må få hedgefond og investeringsbanker til å svi for å ta hevn på (((dem)))” – det vil si jøder. Konspirasjonen om at jøder kontrollerer økonomien via den amerikanske sentralbanken, eller styrer politikken bak kulissene i den amerikanske kongressen, er eldgammel, men har fått ny drakt i kommunikasjonen på nett. Hvis vi ser en brøkdel av den mobiliseringen sett med Gamestop-aksjen, frykter jeg at vi har et enormt problem.

Konturene har allerede begynt å legge seg. Nyrike, unge gutter, fylt med sinne og ingenting å bruke penger på i det de opplever som en håpløs og meningsløs tilstand mobiliserer seg for øyeblikket. Utfallet kan bli mer terrorisme og ekstremisme, internasjonalt og her hjemme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.