Sigmund Håland reagerer i en gjestekommentar i DN 3. april på en sak DN-sak publisert 1. mars, der fordelene med å flytte sparepenger fra bankenes innskuddskontoer til langsiktig aksjesparing kommer frem. I saken er blant annet jeg intervjuet.

Nedbetaling av boliglån er den beste risikojusterte investeringen, skriver Håland. Storebrand er helt enig i at mange, og særlig unge, bør prioritere gjeldsnedbetaling først. Men temaet for DNs sak var å sammenligne banksparing med aksjesparing. At syv av ti av nordmenns likvide sparepenger er plassert i banken, når inflasjonen spiser opp renten, er ikke heldig. Ingen tjener på at penger faller i verdi.

Heller ikke at aksjer har slått bank i 33 av de siste 35 rullerende tiårsperiodene, gjør inntrykk på Håland. Han ønsker tall fra en annen tidsperiode, samtidig som han indikerer at aksjefremtiden blir mager. Det er en spådom som får stå for Hålands regning.

Historisk avkastning er helt riktig ingen garanti for fremtidig. Men hvis ikke egenkapital som aksjer gir bedre avkastning enn lån og renter, vil vi ikke ha økonomisk vekst over tid. Det ligger en premie i å ta risiko som bidrar til at aksjesparing over tid slår sparing på bankkonto. Det er ikke uten grunn at også Oljefondet velger å ha en høy aksjeandel, for tiden på 70 prosent.

Håland har også noen pussige merknader. Hvorfor trekke inn kun aktive aksjefond med to prosent honorar? Forvaltningskostnader varierer; Storebrand tilbyr også indeksfond med honorarer på 0,2 og 0,3 prosent for norske og globale fond. Og en livsparing med kun syv prosent aksjer er rett og slett nødvendig for å nå årlige rentegarantier på fripoliser, innenfor rammene av ansvarlig risikostyring i et livselskap. Finansbransjen har strenge, myndighetsregulerte krav å følge i garanterte porteføljer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.