Humanitet er å ikke ofre et menneske for en sak. Noen går inn for å la et passe antall mennesker drukne i Middelhavet, til skrekk og advarsel (Kjetil Wiedswang i DN 20. august). Da lærer de nok, tenker man visst.

Selv er jeg ikke villig til å ofre mennesker slik. De som er i livsfare, skal reddes om det er mulig. De er mennesker som oss.

De må ikke nødvendigvis få komme til Europa. I så fall er et av motivene for å flykte fjernet, og de totale dødstallene går kanskje ned. Men å la dem drukne kan vi ikke.

Det dør kanskje færre i Middelhavet nå enn før sommeren. Men flyktningestrømmer øker og minker. Reduksjonen trenger slett ikke å skyldes kyststatenes inhumanitet og at de har laget problemer for redningsskipene, slik Wiedswang hevder. Det er ingen grunn til triumf over at dystre spådommer om «hav av blod» ikke gikk i oppfyllelse.

Det er uansett ille nok. Fremdeles drukner mennesker på flukt i Middelhavet. La ikke deres blod komme på våre hender.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.