Humanitet er å ikke ofre et menneske for en sak. Noen går inn for å la et passe antall mennesker drukne i Middelhavet til skrekk og advarsel (Kjetil Wiedswang i DN 20. august). Da lærer de nok, tenker man visst.

Selv er jeg ikke villig til å ofre mennesker på denne måten. De som er i livsfare, skal reddes om det er mulig. De er mennesker som oss.

En annen sak er at de reddede ikke nødvendigvis må få komme til Europa. I så fall er et av motivene for å flykte fjernet, og de totale dødstallene går kanskje ned. Men å la dem drukne kan vi ikke. De er som sagt mennesker som oss.

Det dør kanskje færre i Middelhavet nå enn før sommeren. Men det er ikke noe nytt at flyktningestrømmer øker og minker. Reduksjonen trenger derfor slett ikke å skyldes kyststatenes inhumanitet og at de har laget problemer for redningsskipene, slik Wiedswang hevder. Det er da ingen grunn for ham til å triumfere over at dystre spådommer om at det ville blir et «hav av blod» ikke gikk i oppfyllelse.

Det er uansett ille nok. Fremdeles drukner mennesker på flukt i Middelhavet. La ikke deres blod komme på våre hender.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.