I et syltynt innlegg i DN 10. februar påstår Marius Tuft Mathiesen med flere at det er en myte at bedriftsetableringer fra universitetene sank dramatisk etter innføring av teknologioverføringskontorene (TTO) og endring av eierrettigheter for 15 år siden. Dessverre tar de feil.

Sammen med Ben Jones fra Northwestern University i USA har jeg vist at antall oppstarter fra ansatte ved norske universiteter ble halvert i etterkant av 2003-reformen. Patenter falt tilsvarende.

Vårt arbeid ble publisert i det kanskje mest prestisjetunge tidsskriftet innen økonomi, American Economic Review, og funnene ble også fyldig dekket av Science.

Lignende effekter er påvist for Tyskland og Danmark.

Én ting er vi enige om: Debatten rundt TTO-ene må baseres på kunnskap, ikke myter. Deres bidrag er ikke akkurat konstruktivt i så måte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.