DN melder 6. juli at Forsvaret nå skal «innta nettskyen, etter i årevis å ha holdt seg langt unna, av sikkerhetsgrunner». Det vil koste milliarder. Forsvarsmateriell, en avdeling under departementet med 1300 ansatte, har pønsket ut dette selv. Det er ikke et Nato-prosjekt eller samarbeid med enkelte andre land. Prosjektrisiko blir deretter.

I forhold til antall soldater som kan sendes i felt, har Forsvarsdepartementet med tilliggende ledd Nato-rekord i antall byråkrater, informasjonsmedarbeidere, musikere, sikkerhetspolitiske forskere og mer til. Samtidig mangler Forsvarets lille, spisse ende ammunisjon til opplæring av soldater, og det er alvorlig mangel på operativt personell.

Kritisk viktige materiellbehov forsøkes tiet i hjel i departementet.

Hvorfor stiller ikke DN noen vanskelige spørsmål om prioriteringer og prosjektrisiko? Synes virkelig DN at departementets imperiebyggere skal slippe så lett?

Hva med noen vanskelige spørsmål om det høyt priste nordiske forsvarssamarbeidet med svenskene, som er internasjonalt anerkjente som verdensledende på banebrytende utnyttelse av nye digitale muligheter til blant annet å erstatte kostbar teknologisk og operativ testing med billig simulering? Departementet har med forakt avvist å samarbeide med dem om blant annet kampflyet Gripen E og ubåten A26. Der har vi tapt minst 150 milliarder.

Hva med litt pågående journalistikk, DN?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.