Anders Bergh-Jacobsen, styreleder i Stabæk Fotball AS, og Espen Moe, styreleder i Stabæk Fotball, hevder at «dualmodellen» – eiermodellen i norsk fotball – er løsningen og ikke problemet i norsk fotball (innlegg i DN 6. juli).

De mener de samarbeidende selskapenes innflytelse på det sportslige i klubbene er en styrke for norsk fotball.

Da kunne det kanskje være en idé for både Anders Bergh-Jacobsen og Espen Moe å gjøre seg kjent med idrettens regler om samarbeid mellom klubber og samarbeidende aksjeselskap.

Reglene er krystallklare:

  • Klubbene kan overdra sine kommersielle rettigheter til et samarbeid selskap (for eksempel et aksjeselskap) med følgende tre unntak: medlemskontingenten, dugnader og støtte fra det offentlige.
  • Klubbene skal ta vare på sin frie stilling og posisjon som selveiende og frittstående rettssubjekt
  • Klubbene kan ikke, hverken direkte eller indirekte, overføre rettigheter eller beslutningsmyndighet over klubbens sportslige virksomhet til avtaleparten (det samarbeidene AS).

Det oppsiktsvekkende er at et stort antall klubber, spesielt innen fotball, setter idrettens regler til side og praktiserer en investorstyrt idrett. Enda mer oppsiktsvekkende er det at både Norges Fotballforbund (NFF) og Norges idrettsforbund (Nif) lar denne praksisen fortsette og videreutvikle seg, dog med et unntak i reaksjonen til NFF i Viking-Bjarne Berntsen saken. Det er denne utviklingen og fraværet av reaksjoner jeg kalte «Det stille statskupp» i Aftenposten 15. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.