I DN 24. februar mener Ole-Andreas Elvik Næss skatteflyktningene snakker usant ved å si at formuesskatten er problemet. Poenget er å «utnytte et skattehull» og slippe latent skatt på aksjegevinster. I deler av sin teoretisering begår Næss den basale skrivebordsfeil å likestille betalbar og latent skatt. Formuesskatt må betales her og nå, uaktet likvider eller underskudd.

Lederen for Aker sa: Et utbytte som dekker Røkkes formues- og utbytteskatt, er uforsvarlig, for bedriften, for arbeidsplassene. For Aker skaper Røkkes latente skatt på aksjer ikke et betalingspress. Røkke kunne utsatt den ved ikke å selge aksjer. Realisasjonsprinsippet gjelder ikke bare aksjer, men alle skattepliktige eiendeler. Inntil salg, ingen inntektsskatt (men formuesskatt).

Den neste feil fra Næss er at de fleste større bedriftseiere ikke ønsker å konvertere bedriftskapital til forbruksmidler. Milliardformuer er arbeidende kapital og investeringskapital.

Formuesskatten bygger på samme kortslutning. Venstresidens økonomer og politikere ser næringslivsinvesteringer lik private forbruksgoder og Onkel Skrues døde pengebinge.

Politikerne sier at Norge mer enn noensinne trenger dyktighet. Men de bruker skattereglene til å jage vekk og skremme fra retur flere av Norges og dels verdens beste verdiskapere – med støtte av politiserende forskermiljøer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.